Homeopatska terapija igra važnu ulogu u liječenju trećeg krajnika -Vegetationes adenoidea kod djece.

Homeopatski lijekovi su sigurni i jačaju imunološki sustav, pomažući tako smanjiti rizik od komplikacija. Homeopatska terapija prepisuje se na temelju stadija bolesti i simptoma.

Što je vegetationes adenoidea ?

Tzv. “treći krajnik” koji se još naziva adenoidne vegetacije, ždrijelni krajnik limfno je tkivo smješteno u sredini stražnjeg zida nosnog ždrijela. Oni su dio imunološkog sustava tijela i igraju važnu ulogu u borbi protiv infekcija kod djece.

Latinski naziv: tonisilla pharyngis; vegetationes adenoidea

Obično naraste do 5-7 godina starosti, a nakon toga počinje se smanjivati do školske dobi, te je u tinejdžerskoj dobi obično toliko mali da više ne uzrokuju simptome.

Uloga trećeg krajnika je zaštita od mikroorganizama i infekcija.

Zašto se treći krajnik povećava?

Ponavljajuće infekcije gornjih dišnih puteva i nazalne alergije mogu uzrokovati povećanje trećeg krajnika. Na fizičkoj razini, čim bakterije uđu kroz nos, treći krajnik ih zarobljava i bori se s njima. U tom procesu treći krajnik privremeno otekne. S vremenom se ova oteklina smanjuje i vraća se u prvobitnu veličinu. Međutim, ako se infekcije ponavljaju, treći krajnik se zbog stalnog oticanja ne može vratiti u normalnu veličinu i trajno se povećava.

Ukoliko ovo tkivo previše naraste može smanjiti ili potpuno onemogućiti tijek zraka kroz nos, uzrokovati infekcije nosa, grla, sinusa i uha te dovesti do raznih komplikacija povezanih s disanjem na usta. Građa tkiva trećeg krajnika ista je kao građa nepčanih krajnika, ali se bolesti ova dva tkiva razlikuju zbog razlike u njihovu smještaju.

Zašto je povećani treći krajnik problem?

Povećani treći krajnik problem je za svako dijete zbog mnogih neugodnih simptoma. Glavni među njima su disanje na usta i hrkanje zbog začepljenog nosa. Djeca se teško koncentriraju i osjećaju pospanost i tijekom dana. U svom najtežem obliku, povećani treći krajnik uzrokuje apneju u snu gdje tijekom spavanja nastaju trenutne pauze u disanju. Još jedna komplikacija s velikom nelagodom povezanom s povećanim trećim krajnikom su infekcije uha i poteškoće sa sluhom. Zapravo, stalno povećani treći krajnik usporava cjelokupni razvoj djeteta.

Može li homeopatska terapija pomoći mom djetetu u liječenju povećanog trećeg krajnika?

Homeopatski lijekovi prirodna su i sigurna alternativa operaciji u djece s povećanim trećim krajnikom.

Treći krajnik, kada se kirurški ukloni, ima tendenciju ponovnog rasta. Homeopatski lijekovi, s druge strane, usmjereni su na jačanje imunološkog sustava djeteta. Nakon što je imunitet jak, dijete postaje manje osjetljivo na ponavljajuće respiratorne infekcije. Nakon što se liječi ovaj ključni čimbenik koji dovodi do povećanja trećeg krajnika, treći krajnik se skupi i vrati u svoju normalnu veličinu.

Homeopatska terapija

U prvoj fazi homeopatski lijekovi liječe infekciju koja je u tijeku, koja se često ponavlja i općenito akutna te je uzrokovala stanje u sadašnjem trenutku.

U drugoj fazi ovi lijekovi izgrađuju imunitet kako bi spriječili kronične respiratorne infekcije. Homeopatski lijekovi su sigurni i nemaju nikakve nuspojave. Na vrlo nježan i prirodan način liječe stanje povećanog trećeg krajnika.

Treći krajnik je prisutan kod svakog djeteta. On djeluje kao prva obrambena linija u tijelu zajedno s preostala 2 krajnika. Međutim, to ne znači da će se on povećati kod svakog djeteta. Povećat će se samo u slučaju ponavljajućih infekcija gornjih dišnih puteva. Sklonost ponovnom dobivanju infekcije dovodi dijete u veći rizik za povećanje trećeg krajnika. 

Vaša pitanja

Kako mogu znati da moje dijete ima povećani treći krajnik?

Postoji niz simptoma koji vam zajedno mogu pomoći da saznate ima li vaše dijete povećani treći krajnik.

Trajna začepljenost nosa i disanje na usta glavni su simptom. Ostali simptomi uključuju hrkanje, apneu u snu (trenutne pauze u disanju tijekom spavanja), nazalni glas, suha usta, uvredljiv dah i povećane žlijezde u vratu. Osim toga, mogu se javiti i tegobe vezane za uho kao što su gluhoća i upale uha. U takvim slučajevima djeca imaju sklonosti infekcijama gornjih dišnih puteva. Ovo su klinički simptomi koji pomažu u postavljanju dijagnoze. Međutim, za potvrdu dijagnoze potrebne su i druge pretrage.

Moja kćer ima stalno začepljen nos, jeli to problem s povećanim trećim krajnikom?

Začepljen nos ključna je karakteristika uvećanog trećeg krajnika, praćen je simptomima poput disanja na usta i hrkanja. No, nazalne alergije i nosni polipi također mogu uzrokovati začepljen nos. Dakle, potrebno je napraviti sve pretrage, prije nego se mogu ustanoviti povećan treći krajnik kao uzrok.

Mogu li se istodobno biti povećan treći krajnik i preostala 2 krajnika?

Da. Krajnici se nalaze u stražnjem dijelu grla, po jedan s obje strane, i dio su obrambenog mehanizma djeteta zajedno s trećim krajnikom. I treći krajnik i krajnici s obje strane stražnjeg dijela grla su mase limfoidnog tkiva. Dovoljno su velike šanse da se i treći krajnik i preostala 2 krajnika povećaju u isto vrijeme.

Može li povećani treći krajnik biti uzrok infekcije uha?

Da, povećani treći krajnik može dovesti do problema povezanih s ušima kao što su gluhoća i ponavljajuća infekcija uha. Postoji kanal eustahijeve cijevi koji povezuje grlo sa srednjim uhom. Kada se treći krajnik enormno poveća, može blokirati eustahijeve cijevi, što dovodi do gluhoće ili infekcije srednjeg uha.

Što je adenoidno lice?

Tipičan skup crta lica zabilježen kod djeteta koje ima povećan treći krajnik poznat je kao adenoidno lice. Karakteristike adenoidnog lica su – dugo lice, otvorena usta, visoko zaobljeno nepce, istaknuti sjekutići, kratka gornja usna i stisnut nos.

Utječe li povećani treći krajnik na san mog djeteta?

Da, povećani treći krajnik može utjecati na san. Povećani treći krajnik uzrokuje začepljen nos. Dijete počinje disati na usta što uzrokuje hrkanje, a ponekad i poremećaj sna. Druga komplikacija je apnea u snu. Apnea u snu odnosi se na trenutne pauze u disanju tijekom spavanja. Trajanje ovih pauza disanja može trajati od nekoliko sekundi do minute. Apnea u snu dovodi do lošeg sna, umora i poteškoća u koncentraciji u školi.

Može li povećani treći krajnik utjecati na apetit mog djeteta?

Da, povećani treći krajnik dovodi do slabog apetita kod djece. Dijete koje ima povećani treći krajnik ima začepljen nos i diše na usta. Žvakanje i disanje istovremeno su otežani, stoga ova djeca uopće izbjegavaju jesti.

Može li povećani treći krajnik utjecati na rast mog djeteta?

Usporen rast u takvim slučajevima pripisuje se dvama glavnim čimbenicima – slabom apetitu koji dovodi do nedostataka u ishrani i nepravilan san. Hormon rasta potreban djeci prvenstveno se luči tijekom spavanja. Dijete kojem nedostaje zdrav san imat će nižu razinu ovog hormona rasta što može utjecati na njegov rast i razvoj.

Homeopatska terapija-u čemu će sve pomoći mom djetetu?

Homeopatska terapija odlična je opcija da spasite dijete od operacije.

Homeopatska terapija pomoći će kod povećanog trećeg krajnika i:

 • Čestih prehlada što dovodi do povećanja trećeg krajnika
 • Začepljenog nosa i disanja na usta
 • U slučajevima krvarenja iz nosa povezanim sa uvećanim trećim krajnikom
 • Hrkanju i “klepetavom” disanju zbog uvećanog trećeg krajnika
 • Kod dnevnog umora i pospanosti
 • Upala uha i gluhoće
 • Homeopatska terapija pomoći će kod slučajeva kad su oba krajnika i treći krajnik povećani
 • Kod čestih ponavljajućih infekcija koje dovode do povećanog trećeg krajnika
 • Kod ekstremne osjetljivosti na hladnoću i kod kašlja koji se pojavljuje pri najmanjoj promjeni vremena
 • Kod kihanja i gustog žutog iscjetka iz nosa
 • Homeopatska terapija pomoći će u izgradnji djetetovog imuniteta-jača imunološki sustav…

Mikroorganizmi

Treći krajnik nalazi se iza nosa i iznad usta i to ga čini dostupnim brojnim mikroorganizmima.

U dobi od 6 mjeseci tu se mogu naći bakterije:

 • Lactobacillus,
 • Anaerobni Streptococcus
 • Actinomyces
 • Fusobacterium
 • Nocardia

Normalna bakterijska flora trećeg krajnika sastoji se od alfa-hemolitičkog streptokoka i enterokoka, Corynebacterium sp., koagulaza-negativan stafilokok, Neisseria sp, Haemophilus sp, Micrococcus spp. i Stomatococcus spp..

Treći krajnik može se inficirati te sekundarno uzrokovati ponavljane infekcije uha, nosa i sinusa.

Sinusitis i upala uha

Treći krajnik može biti uzrok u nastanku kroničnog sinusitisa i upale uha jer u njima može postojati akutna ili kronična infekcija – adenoiditis. Tip i količina patogenih bakterija ovise o tipu bolesti i dobi djeteta.

Najčešće infekciju uzrokuju: 

 • Haemophilus influenzae,
 • Hemolitički streptokok skupine A
 • Staphylococcus aureus
 • Moraxella catarrhalis
 • Streptococcus pneumoniae

I NA KRAJU...

Homeopatska terapija ima za cilj izliječiti preosjetljivost imunološkog sustava.

U liječenju trećeg krajnika konstitucijskom homeopatskom terapijom potrebno je uzeti detaljnu anamnezu djeteta te se na temelju toga odabiru homeopatski lijekovi. Za akutne krize, postoje odlični homeopatski lijekovi koji su dovoljni za kontrolu akutnih simptoma u vrlo kratkom vremenu. 

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobili individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

 • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
 • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
 • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
 • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
 • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
 • Upute s preporukom nakon razgovora
 • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

 • Kontrola homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
 • Trajanje od prilike 30-45 minuta
 • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog velikog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.