Homeopatska terapija igra važnu ulogu u liječenju adenoida kod djece.

Homeopatski lijekovi su sigurni i jačaju imunološki sustav, pomažući tako smanjiti rizik od komplikacija. Homeopatska terapija za adenoide prepisuje se na temelju stadija bolesti i simptoma.

Što su adenoidi?

Tzv. “treći krajnik” koji se još naziva adenoidne vegetacije, ždrijelni krajnik limfno je tkivo smješteno u sredini stražnjeg zida nosnog ždrijela. Oni su dio imunološkog sustava tijela i igraju važnu ulogu u borbi protiv infekcija kod djece.

Latinski naziv: tonisilla pharyngis; vegetationes adenoidea

Obično narastu do 5-7 godina starosti, a nakon toga počinju se smanjivati do školske dobi, te su u tinejdžerskoj dobi obično toliko mali da više ne uzrokuju simptome.

Uloga adenoida je zaštita od mikroorganizama i infekciija.

Zašto se adenoidi povećavaju?

Ponavljajuće infekcije gornjih dišnih puteva i nazalne alergije mogu uzrokovati povećanje adenoida. Na fizičkoj razini, čim bakterije uđu kroz nos, adenoidi ih zarobljavaju i bore se s njima. U tom procesu adenoidi privremeno oteknu. S vremenom se ova oteklina smanjuje i vraćaju se u prvobitnu veličinu. Međutim, ako se infekcije ponavljaju, adenoidi se zbog stalnog oticanja ne mogu vratiti u normalnu veličinu i trajno se povećavaju.

Ukoliko ovo tkivo previše naraste može smanjiti ili potpuno onemogućiti tijek zraka kroz nos, uzrokovati infekcije nosa, grla, sinusa i uha te dovesti do raznih komplikacija povezanih s disanjem na usta. Građa tkiva adenoida ista je kao građa nepčanih krajnika, ali se bolesti ova dva tkiva razlikuju zbog razlike u njihovu smještaju.

Zašto su povećani adenoidi problem?

Povećani adenoidi su problem za svako dijete zbog mnogih neugodnih simptoma. Glavni među njima su disanje na usta i hrkanje zbog začepljenog nosa. Djeca se teško koncentriraju i osjećaju pospanost i tijekom dana. U svom najtežem obliku, povećani adenoidi uzrokuju apneu u snu gdje tijekom spavanja nastaju trenutne pauze u disanju. Još jedna komplikacija s velikom nelagodom povezanom s povećanim adenoidima su infekcije uha i poteškoće sa sluhom. Zapravo, stalno povećani adenoidi usporavaju cjelokupni razvoj djeteta.

Može li homeopatska terapija pomoći mom djetetu u liječenju povećanih adenoida?

Homeopatski lijekovi prirodna su i sigurna alternativa operaciji u djece s povećanim adenoidima.

Adenoidi, kada se kirurški uklone, imaju tendenciju ponovnog rasta. Homeopatski lijekovi, s druge strane, usmjereni su na jačanje imunološkog sustava djeteta. Nakon što je imunitet jak, dijete postaje manje osjetljivo na ponavljajuće respiratorne infekcije. Nakon što se liječi ovaj ključni čimbenik koji dovodi do povećanja adenoida, adenoidi se skupe i vrate na svoju normalnu veličinu

Homeopatska terapija liječi adenoide u dvije faze.

U prvoj fazi homeopatski lijekovi liječe infekciju koja je u tijeku, koja se često ponavlja i općenito akutna te je uzrokovala stanje u sadašnjem trenutku.

U drugoj fazi ovi lijekovi izgrađuju imunitet kako bi spriječili kronične respiratorne infekcije. Homeopatski lijekovi su sigurni i nemaju nikakve nuspojave. Na vrlo nježan i prirodan način liječe stanje povećanih adenoida.

Adenoidi su prisutni kod svakog djeteta. Oni djeluju kao prva obrambena linija u tijelu zajedno s krajnicima. Međutim, to ne znači da će se adenoidi povećati kod svakog djeteta. Oni će se povećati samo u slučaju ponavljajućih infekcija gornjih dišnih puteva. Sklonost ponovnom dobivanju infekcije dovodi dijete u veći rizik za povećanje adenoida. 

Vaša pitanja

Kako mogu znati da moje dijete ima povećane adenoide?

Postoji niz simptoma koji vam zajedno mogu pomoći da saznate ima li vaše dijete povećane adenoide.

Trajna začepljenost nosa i disanje na usta glavni su simptom. Ostali simptomi uključuju hrkanje, apneu u snu (trenutne pauze u disanju tijekom spavanja), nazalni glas, suha usta, uvredljiv dah i povećane žlijezde u vratu. Osim toga, mogu se javiti i tegobe vezane za uho kao što su gluhoća i upale uha. U takvim slučajevima djeca imaju sklonosti infekcijama gornjih dišnih puteva. Ovo su klinički simptomi koji pomažu u postavljanju dijagnoze. Međutim, za potvrdu dijagnoze potrebne su i druge pretrage.

Moja kćer ima stalno začepljen nos, jeli to problem s povećanim adenoidima?

Začepljen nos ključna je karakteristika uvećanih adenoida i praćen je simptomima poput disanja na usta i hrkanja. No, nazalne alergije i nosni polipi također mogu uzrokovati začepljen nos. Dakle, potrebno je napraviti sve pretrage, prije nego se mogu ustanoviti povećani adenoidi kao uzrok.

Mogu li se istodobno biti povećani adenoidi i povećani krajnici?

Da. Krajnici se nalaze u stražnjem dijelu grla, po jedan s obje strane, i dio su obrambenog mehanizma djeteta zajedno s adenoidima. I adenoidi i krajnici su mase limfoidnog tkiva. Dovoljno su velike šanse da se i adenoidi i tonzile povećaju u isto vrijeme.

Mogu li povećani adenoidi biti uzrok infekcije uha?

Da, povećani adenoidi mogu dovesti do problema povezanih s ušima kao što su gluhoća i ponavljajuća infekcija uha. Postoji kanal eustahijeve cijevi koji povezuje grlo sa srednjim uhom. Kada se adenoidi enormno povećaju, mogu blokirati te eustahijeve cijevi, što dovodi do gluhoće ili infekcije srednjeg uha.

Što je adenoidno lice?

Tipičan skup crta lica zabilježen kod djeteta koje ima povećane adenoide poznat je kao adenoidno lice. Karakteristike adenoidnog lica su – dugo lice, otvorena usta, visoko zaobljeno nepce, istaknuti sjekutići, kratka gornja usna i stisnut nos.

Utječu li povećani adenoidi na san?

Da, povećani adenoidi utječu na san. Povećani adenoidi uzrokuju začepljen nos. Dijete počinje disati na usta što uzrokuje hrkanje, a ponekad i poremećaj sna. Druga komplikacija je apneja u snu. Apneja u snu odnosi se na trenutne pauze u disanju tijekom spavanja. Trajanje ovih pauza disanja može trajati od nekoliko sekundi do minute. Apneja u snu dovodi do lošeg sna, umora i poteškoća u koncentraciji u školi.

Mogu li povećani adenoidi utjecati na apetit mog djeteta?

Da, povećani adenoidi dovode do slabog apetita kod djece. Dijete koje ima povećane adenoide ima začepljen nos i diše na usta. Žvakanje i disanje istovremeno su otežani, stoga ova djeca uopće izbjegavaju jesti.

Mogu li povećani adenoidi utjecati na rast mog djeteta?

Da, na rast djeteta može utjecati ako ima povećane adenoide. Usporen rast u takvim slučajevima pripisuje se dvama glavnim čimbenicima – slabom apetitu koji dovodi do nedostataka u ishrani i nepravilan san. Hormon rasta potreban djeci prvenstveno se luči tijekom spavanja. Dijete kojem nedostaje zdrav san imat će nižu razinu ovog hormona rasta što može utjecati na njegov rast i razvoj.

Homeopatska terapija-u čemu će sve pomoći mom djetetu?

Homeopatska terapija odlična je opcija da spasite dijete od operacije adenoida

Homeopatska terapija pomoći će kod povećanih adenoida i:

 • Čestih prehlada što dovodi do povećanja adenoida
 • Začepljenog nosa i disanja na usta
 • U slučajevima krvarenja iz nosa povezanim sa uvećanim adenoidima
 • Hrkanju i “klepetavom” disanju zbog uvećanih adenoida
 • Kod dnevnog umora i pospanosti
 • Upala uha i gluhoće kao posljedice povećanih adenoida
 • Homeopatska terapija pomoći će kod slučajeva kad su i krajnici i adenoidi povećani
 • Kod čestih ponavljajućih infekcija koje dovode do povećanih adenoida
 • Kod ekstremne osjetljivosti na hladnoću i kod kašlja koji se pojavljuje pri najmanjoj promjeni vremena
 • Kod kihanja i gustog žutog iscjetka iz nosa
 • Homeopatska terapija pomoći će u izgradnji djetetovog imuniteta-jača imunološki sustav…

Mikroorganizmi

Adenoidi se nalaze iza nosa i iznad usta i to ih čini dostupnima brojnim mikroorganizmima.

U dobi od 6 mjeseci tu se mogu naći bakterije:

 • Lactobacillus,
 • Anaerobni Streptococcus
 • Actinomyces
 • Fusobacterium
 • Nocardia

Normalna bakterijska flora adenoida sastoji se od alfa-hemolitičkog streptokoka i enterokoka, Corynebacterium sp., koagulaza-negativan stafilokok, Neisseria sp, Haemophilus sp, Micrococcus spp. i Stomatococcus spp..

Adenoidi se mogu inficirati te sekundarno uzrokovati ponavljane infekcije uha, nosa i sinusa.

Sinusitis i upala uha

Adenoidi mogu biti uzrok u nastanku kroničnog sinusitisa i upale uha jer u njima može postojati akutna ili kronična infekcija – adenoiditis. Tip i količina patogenih bakterija ovise o tipu bolesti i dobi djeteta.

Najčešće infekciju uzrokuju: 

 • Haemophilus influenzae,
 • Hemolitički streptokok skupine A
 • Staphylococcus aureus
 • Moraxella catarrhalis
 • Streptococcus pneumoniae

I NA KRAJU...

Homeopatska terapija ima za cilj izliječiti preosjetljivost imunološkog sustava.

U liječenju adenoida konstitucijskom homeopatskom terapijom potrebno je uzeti detaljnu anamnezu djeteta te se na temelju toga odabiru homeopatski lijekovi. Za akutne krize, postoje odlični homeopatski lijekovi koji su dovoljni za kontrolu akutnih simptoma u vrlo kratkom vremenu. 

Prirodni izbor zdravlja
Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.