Celijakija & Homeopatska podrška

Cilj Homeopatske terapije nije samo liječenje simptoma celijakije, već i rješavanje njezinog temeljnog uzroka i individualne osjetljivosti. Homeopatska terapija propisuje se na temelju uzroka, osjeta, modaliteta tegoba.

Što je celijakija?

Celijakija je autoimuna bolest koju karakterizira osjetljivost na proteine ​​koji se nalaze u žitaricama pšenice, raži i ječma. Kada ove žitarice u minimalnim količinama konzumira dijete ili odrasla osoba s celijakijom, one pokreću imunološki odgovor koji oštećuje sluznicu tankog crijeva do razvoja upalnih procesa i nastanka različitih simptoma.

To smanjuje sposobnost crijeva da apsorbira hranjive tvari:

uključujući ugljikohidrate

proteine

masti

vitamine

minerale

Kada se hranjive tvari ne apsorbiraju posljedice mogu uključivati:

gubitak težine,

proljev

zatvor

umor

višak plinova

nedostatak vitamina

minerala – kako je često kod ovih osoba (djeca – odrasli) prisutan manjak vitamina i minerala, nužno je dodati: folnu kiselinu, vitamin B12, vitamine topive u mastima, posebno vitamin D (dok se vitamin K dodaje samo u slučaju pojave krvarenja kod pacijenta), željezo i kalcij

anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza

bolesti kostiju

OSNOVNA TERAPIJA

Osobe s celijakijom trebaju slijediti doživotnu bezglutensku dijetu, strogo izbjegavajući proteine ​​pšenice, raži i ječma. Dijeta bez glutena omogućuje zacjeljivanje crijeva i poboljšava gastrointestinalne simptome, kao što su proljev, zatvor, višak plinova i nadutost. Striktno pridržavanje ove dijete također pomaže u sprječavanju stanja koja mogu biti uzrokovana dugotrajnom neliječenom celijakijom. 

Čini se da je kod nekih bolesnika bezglutenska dijeta neučinkovita, što dovodi do stanja poznatog kao celijakija bez reakcije. Međutim, često se u takvim slučajevima otkrije da su količine glutena u tragovima ipak prisutne u prehrani. Ponekad je dobro angažirati nutricionistu kako bi se utvrdio izvor glutena jer je gluten ponekad skriven u hrani. Skriveni izvori glutena uključuju aditive kao što su modificirani prehrambeni škrob, konzervansi, stabilizatori, zgušnjivači i modifikatori teksture.

Uzrok i čimbenici rizika celijakijE

Temeljni uzrok celijakije kod genetski predisponiranih osoba (geni povezani s celijakijom su HLA DQ2 i HLA DQ8) je da pokreće imunološki sustav tijela da proizvodi antitijela koja u prisutnosti glutena napadaju sluznicu tankog crijeva. Kao rezultat toga, sitne resice koje oblažu tanko crijevo postaju oštećene i više ne mogu pravilno apsorbirati hranjive tvari. Poremećena apsorpcija hranjivih tvari zauzvrat uzrokuje pothranjenost osobe, bez obzira na količinu pojedene hrane.

Budući da je celijakija genetski predisponirani poremećaj, ljudi čiji članovi obitelji boluju od te bolesti izloženi su povećanom riziku da je i sami razviju. 

Genetska predispozicija za celijakiju u kombinaciji s različitim okidačkim čimbenicima, uključujući operaciju, trudnoću, rođenje djeteta, virusnu infekciju i teški emocionalni stres, može dovesti do pojave bolesti.

Nekada se smatralo da je celijakija jedino bolest male djece, međutim današnja saznanja upućuju da se celijakija može dijagnosticirati u bilo kojoj životnoj dobi.

Simptomi i znakovi celijakije

Simptomi povezani s celijakijom uvelike se razlikuju među pojedincima, te s obzirom na životnu dob- ponekad zahvaćaju različita područja tijela i razlikuju se u težini.
Bebe i manja djeca mogu imati manifestacije kao što su proljevi, abdominalna distenzija i slabo napredovanje djeteta. Također simptomi mogu biti povraćanje, iritabilnost djeteta i zatvor.
Kod starije djece i adolescenata često se bolest manifestira i kao smanjeni rast, anemija i neurološki simptomi.

Dakle, jedna osoba može imati teške fizičke simptome, poput proljeva, zatvora ili bolova u trbuhu, dok druga može doživjeti emocionalne simptome, uključujući razdražljivost, depresiju. Razdražljivost je jedan od najčešćih simptoma kod djece s celijakijom.

Ostali simptomi bolesti uključuju plinoveponavljajuću nadutost i bol u trbuhu, gubitak težineumorbolove u kostima ili zglobovima, grčeve u mišićima, promjenu boje zuba ili gubitak cakline, kožne osipe koji svrbe kao što je dermatitis.

Homeopatska terapija za liječenje simptoma celijakije

Homeopatska medicina je jedan od najpopularnijih holističkih sustava medicine. Odabir lijeka temelji se na teoriji individualizacije i sličnosti simptoma korištenjem holističkog pristupa. To je jedini način na koji se može vratiti stanje potpunog zdravlja uklanjanjem svih znakova i simptoma od kojih dijete ili odrasla osoba pati.

Cilj homeopatije nije samo liječenje simptoma celijakije, već i rješavanje njezinog uzroka i individualne osjetljivosti. Što se tiče terapijskih lijekova, za liječenje simptoma celijakije dostupni su mnogi lijekovi koji se mogu propisati na temelju uzroka, osjeta, modaliteta tegoba itd.. 

HOMEOPATSKA TERAPIJA – PODRŠKA

Ovo su samo neki primjeri koji se uspješno liječe homeopatskom terapijom– ne treba nikad zaboraviti da se homeopatska terapija temelji na ukupnosti simptoma i holističkom pristupu -te dobi osobe (bebe-djeca -odrasli)

1. Proljev sa žutom, vodenastom stolicom. Stolica je voluminozna i masna. Također se može primijetiti osjećaj peckanja u anusu nakon pražnjenja stolice. Uz proljev postoji kruljenje i klokotanje u crijevima. Osoba također može osjetiti grčeve oko područja pupka. Bol u abdomenu je još jedan simptom. Nježno trljanje trbuha olakšava bol.

2. Proljev uz izraženu tjelesnu slabost i umor. Stolica je žuta, pjenasta i javlja se prekomjerna nadutost tijekom velike nužde. Neprobavljena hrana također može proći u stolici. Čini se da je trbuh napuhan od plinova. Zbog plinova simptom je i bol u abdomenu. Duplo savijanje pruža olakšanje kod bolova u trbuhu. Još jedan simptom može biti podrigivanje s gorkim okusom.

3. Prekomjerni plinovi su primarni simptom. U tim slučajevima dolazi i do nadutosti trbuha. Osjećate da je želudac pun i rastegnut, a postoji i osjećaj kotrljanja plinova. Također postoji oštra, stalna bol u abdomenu.

4. Neoslobođeni plinovi s teškom distenzijom (napuhnutošću) trbuha. Želudac kao da će prsnuti. U nekim slučajevima može biti prisutno i kiselo podrigivanje. Bezbolni proljev također može biti simptom.

5. U nekim slučajevima stolica također može imati vrlo neugodan miris. Postoji neučinkovit nagon za stolicom, popraćen obilnim vjetrovima. Napuhan trbuh otežava nošenje uske odjeće. Drugi simptom je peckanje u želucu.

6. Gubitak težine. Drugi simptom je akutna iscrpljenost. Proljev sa smrdljivom stolicom i vjetrovi također su simptomi u takvim slučajevima. Ponekad stolica miriše na pokvarena jaja. Uz stolicu se javljaju i grčevi u crijevima. Prisutan je i pritisak u rektumu. Također se mogu pojaviti žgaravica, mučnina i povraćanje. Anksioznost i nemir također mogu pratiti ove simptome u ekstremnom stupnju.

Rezervirajte svoj termin

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobili individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrola homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.