CINK & SELEN

CINK

Jedan od najzastupljenijih minerala u tragovima u našem tijelu upravo je CINK i moglo bi se reći da ima ključnu ulogu u gotovo svakom aspektu našeg zdravlja.

To govori i činjenica da je cink potreban kao kofaktor za više od 300 različitih enzima, što znači da je potreban za njihov pravilan rad.

Cink je esencijalni mineral što znači da naše tijelo ne stvara cink, pa ga moramo unijeti izvana putem različitih namirnica.

Cink je neophodan u procesu probave. Smatra se da naš gastrointestinalni sustav igra važnu ulogu kada je u pitanju regulacija koliko ćemo cinka iskoristiti iz hrane koju jedemo.

Ako svojom prehranom unosite dovoljno cinka, suplementi cinka neće vam biti potrebni – ako sumnjate da imate manjak, možete testirati vaše količine cinka u krvi kako bi utvrdili da li vam je potrebna suplementacija cinka.

Većina slučajeva nedostatka cinka lako se rješava suplementacijom i ciljanom prehranom što dovodi do brzog poboljšanja simptoma uzrokovanih nedostatkom cinka.

KADA BIRATE CINK U OBLIKU SUPLEMENTA VIDJET ĆETE DA POSTOJI MNOGO DOSTUPNIH VRSTA

Različiti oblici cinka različito utječu na vaše zdravlje – evo nekih od njih

Cink oksid pokazao se kao najmanje efikasan kada je u pitanju apsorpcija i bio raspoloživosti. Neke osobe, dokazano je da zbog svog digestivnog trakta nisu u mogućnosti iskoristiti cink u obliku cink-oksida.

Cink oksid često se upotrebljava kao zaštita od sunca, odnosno opekotina izazvanih sunčevim zrakama, često se dodaje u kreme koje koristimo za bebe kod pelenskog osipa, ima ga u šamponima protiv peruti…

Cink citrat

Cink sulfat – koristi se u liječenju akni

Cink glukonat – koristi se u lijekovima za prehladu kao što su pastile, sprejevi za nos…

Cink acetat – poput cinkovog glukonata koristi se u lijekovima za prehladu

Cink pikolinat – oblik koji se najbolje apsorbira – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3630857/

Istraživanja su pokazala da je najveća apsorpcija i bio raspoloživost cinka u obliku cink pikolinata u odnosu na ostale oblike cinka.

Na drugom mjestu je cink glukonat, a na trećem cink citrat.

DOVOLJNE DOZE CINKA U NAŠEM ORGANIZMU POTREBNE SU ZA:

Održavanju adekvatnog imunog odgovora

Optimalnom nivou testosterona – muškarci koji imaju problem sa normalnim stvaranjem spermatozoida i bore se s neplodnošću često imaju nedostatak cinka

Sprečavanju insulinske rezisitencije, dijapetes tip 1 ili 2– cink je važan za deponiranje inzulina u pankreasu – osobe koje imaju inzulinsku rezistenciju, dijabetes tip 1ili tip2 imaju povećanu potrebu za unos ovog minerala

Usporavanju makularne degeneracije

Bulimija, anoreksija -sve češće se koristi u liječenju anoreksije i bulimije- regulira povratak normalnog apetita i želje za hranom

Borbi protiv akni

Prehlade i gripegubitak apetita, gubitak mirisa

Normalizaciji lipidnog statusa krvi – kolesterol, HDLi LDL kolesterol, trigliceridi

Cink je potreban u normalnom rasu i razvoju djece

Stvaranju dovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca – eritrocita, točnije ima značajnu ulogu u enzimu koji se zove Karboanhidraza (to je enzim koji u živim organizmima djeluje kao katalizator koji pomaže ubrzati kemijske reakcije. Karboanhidraza nalazi se u crvenim krvnim stanicama, želučanoj sluznici, stanicama gušterače, pa čak i bubrežnim tubulima – https://en.wikipedia.org/wiki/Carbonic_anhydrase )

Cink je neophodan i u procesu probave. Smatra se da naš gastrointestinalni sustav igra važnu ulogu kada je u pitanju regulacija koliko ćemo cinka iskoristiti iz hrane koju jedemo.

NAMIRNICE BOGATE CINKOM

Najveća količina cinka i i najbolje iskoristiva nalazi se u namirnicama životinjskog porijekla, i to najviše u morskim plodovima.

OŠTRIGE – smatra se da oštrige ispred svih namirnica životinjskog podrijetla imaju najviše cinka

RIBE

SVINJSKO MESO – GOVEĐE MESO – PERAD

MLIJEČNI PROIZVODI

JAJA

NAMIRNICE BILJNOG PORIJEKLA BOGATE CINKOM

MEKINJE

SEZAM

GRAH

SJEME BUNDEVE – SUNCOKRETA – KONOPLJE

ORAŠASTI PLODOVI

KRUMPIR, BATAT, KELJ – U MANJIM KOLIČINAMA

MAHUNARKE –  poput slanutka, leće ili graha također su dobar izvor cinka. No, problem kod mahunarki je što sadrže i fitate, antinutrijente koji sprječavaju apsorpciju cinka i drugih minerala iz mahunarki, što ovaj izvor cinka čini puno lošijim od namirnica životinjskog podrijetla.

TKO JE U OPASNOSTI DA RAZVIJE NEDOSTATAK CINKA?

VEGANI

VEGETARIJANCI

OSOBE KOJE BOLUJU OD KRONOVE BOLESTI I DRUGIH UPALNIH BOLESTI CRIJEVA

TRUDNICE I DOJILJE – one imaju povećanu potrebu za cinkom

OSOBE KOJE BOLUJU OD ANOREKSIJE I BULMIJE

OSOBE KOJE BOLUJU OD RAZLIČITIH KRONIČNIH BOLESTI BUBREGA koje dugo traju

ALKOHOLIČARI

Simptomi nedostatka cinka su učestale prehlade i infekcije, krhka kosa, bijele mrlje na noktima, otežano zacjeljivanje rana, sklonost herpesu, itd.

PREPORUČENE DOZE CINKA

Preporučena dnevna doza za žene je 8 mg, za trudnice 12 mg, za muškarce 11 mg, a za preporučene doze za djecu su 3-5 mg.

Odrasle osobe mogu uzimati i do 40 mg bez negativnih posljedica, ali dugotrajan i visok unos cinka smanjuje apsorpciju bakra i željeza.

Bitno je naglasiti da se suplementi cinka trebaju odvojiti od obroka koji su bogati sirovom biljnom hranom, kofeinskih napitaka i dodataka s kalcijem ili željezom.

SELEN

Selen je esencijalni mikronutrijent koji možemo naći u tlu, vodi i namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla .

Nedostatak selena u ljudskom organizmu može dovesti do ozbiljnih bolesti različitih sustava:

Kardiovaskularnog

Endokrinog – metabolizam tiroidnih hormona

Imunološkog

Koštano-mišićnog, živčanog

Reproduktivnog sustava

Selen je važan za stvaranje glutationa jednog od najjačih antioksidanata u našem organizmu.

Selen može biti organski(označava se kao): Selenomethionine

Selenocysteine

neorganski(označava se kao): Selenide

Selenite

Selenate

Kada su u pitaju suplementi bolje je koristiti Selenmethionine od Selenita i Selenata jer oni imaju slabu apsorpciju u našem tijelu.

Apsorpcija selena se odvija u dvanaesniku (Dvanaesnik (lat. duodenum), je dio čovjekovog probavnog sustava, te prvi od tri dijela tankog crijeva u koga se ulijevaju probavni sokovi jetre i gušterače).

IZVORI SELENA U HRANI

Brazilski oraščići – 1-2 na dan dovoljne su količine

Morski plodovi

Meso

Mlijeko

Jaja

Integralne žitarice

Tunjevina – Sardine

Kozji sir

Goveđa jetra itd..

PREPORUČENI DNEVNI UNOS SELENA:

Preporučeni dnevni unos selena

Količina selena se mjeri u mikrogramima (mcg)

Količina koju treba konzumirati na dnevnoj bazi naziva se preporučeni dnevni unos (PDU) ili preporučena dnevna doza (PDD) ili na engleskom Recommended Daily Allowance (RDA)

djeca od rođenja do navršenih 6 mjeseci – 15 mcg

dojenčad od 7 mjeseci do godinu dana – 20 mcg

djeca od 1 do 3 godine – 20 mcg

djeca od 4 do 8 godina – 30 mcg

djeca od 9 do 13 godina – 40 mcg

djeca od 14 do 18 godina – 55 mcg

odrasli (19 godina i stariji) – 55 mcg

trudnice – 60 mcg

dojilje – 70 mcg

SELEN I ŠTITNJAČA

Selen se u našem tijelu oko 46 % deponira u našim mišićima, no kada se pogleda po gramu tkiva tada vidimo da se najveća količina selena u našem organizmu nalazi u tireidnoj žlijezdi.

Selen ima veoma važnu ulogu u sintezi, aktivaciji i metabolizmu štitnjače baš kao i jod. Niske doze selena povezuju se s povećanom štitnjačom kao i nastankom tiroidalnih čvorova.

Velika važnost selenu daje se i kod autoimunih bolesti štitnjače, Hashimotov tireoiditisa što je autoimuna bolest štitnjače koju karakterizira prisutnost antitijela.

Različite studije pokazuju da suplementacija selenom u dozi 200 µg u trajanju od nekoliko mjeseci dovodi do značajnog smanjenja razine antitijela čak od 30-50%.

Tijekom trudnoće suplementacija selena može biti korisna, kod trudnica s prisutnim antitijelima.

Za bolju apsorpciju selena važne su i dovoljne količine vitamina A, D i E.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.