Gljivične infekcije & Homeopatska medicina

Gljive su iznenađujuće raznoliki mikroorganizmi. Određeni sojevi gljiva mogu uzrokovati infekcije i bolesti u ljudskom tijelu. Infekcija uzrokovana gljivicama poznata je kao gljivična infekcija. Gljive su prisutne u tlu, zraku, vodi, a neke od njih se čak prirodno nalaze u ljudskom tijelu. 

Homeopatski tretman za gljivične infekcije

Homeopatski lijekovi za gljivične infekcije djeluju tako da obnavljaju prirodne procese zacjeljivanja koji pomažu u borbi protiv gljivičnih infekcija. Homeopatska terapija pomaže u liječenju osipa i smanjenju simptoma kao što su svrbež, peckanje, iscjedak i bol.

Uzroci koji stoje iza gljivičnih infekcija

Gljivičnu infekciju uzrokuju mikroorganizmi kao što su Tinea, Dermatophytes, Candida albicans, kvasci itd.

Gljivične infekcije mogu nastati na  dva načina .

1. Štetne gljive ulaze u tijelo  izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili zaraženom životinjom ili tlom kontaminiranim gljivicama. Također se može širiti korištenjem predmeta zaraženog gljivicama, poput odjeće, češljeva, ručnika i posteljine.

2. Javlja se kod pretjeranog razmnožavanja gljivica koje su normalno prisutne u tijelu u maloj količini. Imunološki sustav drži pod kontrolom rast gljivica koje su prirodno prisutne u tijelu. Kada pod određenim okolnostima zbog slabog imunološkog sustava dođe do prekomjernog razmnožavanja gljivica, dolazi do infekcije.

Znakovi i simptomi gljivičnih infekcija

Znakovi i simptomi ovise o vrsti gljivične infekcije, ali neki od čestih simptoma uobičajenih kod većine vrsta gljivica su crvenilo zahvaćenog područja, iritacija ili svrbež, osjećaj peckanja, ispucala ili ljuštena koža. Također se mogu primijetiti ljuskanje na koži i mjehurići (erupcije ispunjene tekućinom).

Koja područja kože mogu biti zahvaćena gljivičnim osipom?

Iako se gljivični osip može pojaviti bilo gdje na koži, najviše zahvaćena područja su nabori kože, kao što su dijelovi iza koljena, pregibi laktova, prepone, područje ispod grudi itd.

Čimbenici rizika za gljivične infekcije

Iako se svatko može zaraziti gljivičnom infekcijom, određeni čimbenici stvaraju predispoziciju za osobu.

1. Toplo, vlažno okruženje: ovi uvjeti dovoljni su za bujanje gljivica.

2. Slab imunološki sustav: Zdrav imunološki sustav kontrolira pretjerani rast gljivica koje su prirodno prisutne u tijelu. Ako imunitet padne, gljivice imaju priliku za pretjerani rast što rezultira infekcijom. Bolesti koje smanjuju imunitet, lijekovi koji potiskuju imunološki sustav i stres koji slabi imunitet povećavaju rizik od gljivičnih infekcija. 

3. Jako znojenje pruža povoljno okruženje za rast gljivica

4. Dijabetes melitus: Hiperglikemično okruženje (s visokim udjelom glukoze) pogoduje imunološkoj disfunkciji koja daje gljivicama priliku za pretjerani rast.

5. Dijeljenje osobnih stvari poput odjeće, posteljine, ručnika, češljeva, brijača itd. sa zaraženom osobom.

6. Pretilost: Kod pretilih ljudi kožni nabori imaju tendenciju zadržavanja prekomjerne vlage, što može potaknuti rast gljivica.

7. Upotreba određenih lijekova: Kortikosteroidi ili imunosupresivi te lijekovi za kemoterapiju smanjuju imunitet organizma. Antibiotici propisani za ubijanje štetnih bakterija utječu na korisne bakterije u tijelu. Ove dobre bakterije pomažu u kontroli rasta gljivica kao rezultat međusobno povezanih čimbenika. Kada se koncentracija dobrih bakterija smanji, gljivice dobivaju priliku za pretjerani rast, što dovodi do gljivičnih infekcija.

Vrste gljivičnih infekcija

Tinea infekcija

(Tinea je gljivična kožna infekcija koju uzrokuje nekoliko različitih gljivica i općenito se klasificira po smještaju na tijelu)

Uzročnik : gljive iz roda Trichophyton i epidermophyton.

Širenje : Izravan kontakt kože na kožu sa zaraženom osobom.

Znakovi i simptomi : Crvene, okrugle mrlje u obliku prstena na koži uz svrbež.

Infekcija tinea može se razviti na različitim dijelovima tijela i ima različite nazive ovisno o zahvaćenom dijelu. One su navedene u nastavku:

1. Tinea Cruris: infekcija lišajevima na koži u području prepona  .

Način širenja : izravnim kontaktom koža na kožu sa zaraženom osobom ili uporabom predmeta zaraženih gljivicama poput ručnika, odjeće itd.


Znakovi i simptomi : Crveni osip na području prepona, unutarnjoj strani bedara, genitalijama i stražnjici. Uz rubove osipa mogu se pojaviti mali mjehurići. Također mogu biti prisutni svrbež, bol i peckanje u lezijama uz perutanje i pukotine.

 2. Tinea Pedis/atletsko stopalo: Zahvaća  stopala,  osobito područje između prstiju

Način širenja : Dijeljenje cipela/čarapa zaražene osobe, korištenje zajedničkih mjesta za pranje i tuširanje koja nisu predhodno dezinficirana. Nošenje uske obuće i prekomjerno znojenje stopala povećava rizik.

Znakovi i simptomi: Pucanje, ljuštenje kože na stopalima; mjehurići; žarenje, svrbež u lezijama – mogu biti prisutni.

3. Tinea capitis: Ova infekcija lišajeva zahvaća vlasište.

Širenje:  Izravan kontakt sa zaraženom osobom ili uporabom predmeta kao što su kape, češljevi, četke za kosu, jastuci koji prenose infekciju lišajima.


Znakovi i simptomi:  Crvene mrlje koje svrbe na tjemenu; pustule, hrskave erupcije na tjemenu zajedno s iscjetkom; jako zamršenu kosu. Vlasište je također bolno, a može biti prisutna i lomljiva kosa ili ćelavi dijelovi na tjemenu.

4. Tinea unguium (onihomikoza): gljivice noktiju koje  obično zahvaćaju nokte na nogama i rukama

Način širenja:  Uglavnom se prenosi korištenjem zajedničkih tuševa i bazena, kadica za pranje ili masažu nogu, škarica i drugih alata kontaminiranih gljivicama.


Znakovi i simptomi:  Debeli nokti, bjelkasto/sivkasto, žućkasto-smećkasto obojenje noktiju, lomljivi/izlomljeni/iskrivljeni nokti, lomljenje noktiju i bol koja se pojačava pritiskom ili nošenjem cipela.

 5. Tinea Barbae: infekcija brade, brkova na licu i vratu.

Način širenja : Dijeljenje osobnih predmeta poput brijača, ručnika zaražene osobe itd.

Znakovi i simptomi : Prištići, pustule, oteklina i crvenilo zaraženog područja. Mogu biti prisutni curenje tekućine, gnoja ili krvi, svrbež i bol u lezijama i krusta na zaraženom području.

6. Tinea Corporis –  lezije u obliku prstena na koži

Širenje:  Izravan kontakt sa zaraženom osobom ili kućnim ljubimcem; dijeljenje predmeta poput odjeće ili posteljine također može proširiti infekciju.

Znakovi i simptomi : lezije na koži u obliku prstena ili okruglog oblika—koža u sredini osipa je čista i zdravog izgleda. Osip i svrbež, a mjehurići se mogu pojaviti na rubovima lezije. U nekim slučajevima, prstenaste lezije se množe i stapaju.

Tinea Versicolor također se zove Pityriasis Versicolor

Ova vrsta gljivične infekcije javlja se kada gljivica malassezia ekstenzivno raste na koži. Na koži se pojavljuju mrlje bez boje koje mogu biti svijetle ili tamne u usporedbi s okolnom kožom. Mogu se pojaviti i blagi svrbež i ljuskanje. Glavna zahvaćena područja su prsa, leđa, ramena, vrat i nadlaktice.

 Infekcija kandidom

Candida Albicans je vrsta gljivice prisutne u ljudskom tijelu u malim količinama. Gljivice stvaraju probleme samo kada se namnože i povećaju broj. Infekcija koju uzrokuju ove gljivice poznata je kao kandidijaza.

Neke od najčešćih infekcija gljivicama Candida uključuju:

1. Oralna infekcija Candidom: infekcija  Candidom Albicans  unutar  usta ili na jeziku . Obično se viđa kod dojenčadi, starijih osoba i osoba sa slabim imunitetom.

Znakovi i simptomi : Bijele, kremaste ili žute mrlje na jeziku, unutarnjoj strani obraza, nepcu, krajnicima i desnima. Može doći do crvenila, peckanja, upale i boli u ustima, pukotina u uglovima usta i neugodnog okusa u ustima. Gutanje može postati bolno ako se infekcija proširi na grlo. Dojenčad može postati razdražljiva i imati poteškoća s hranjenjem ako je zaražena.

2. Vaginalna kandidijaza  – Vaginalna kandidijaza također je poznatija kao  vaginalna gljivična infekcija . Uzrok tome je gljivica candida, koja je inače prisutna u vagini u maloj količini. Uzrokuje vaginalnu kandidijazu kada naraste do abnormalne količine.
Infekcija se obično razvija kao posljedica slabog imunološkog sustava, uzimanja oralnih kontracepcijskih pilula, nekontroliranog dijabetesa i opsežne uporabe antibiotika.
Simptomi:  svrbež, žarenje, iritacija, crvenilo i oteklina u vagini uz gust bijeli iscjedak (koji izgleda kao svježi sir). Prisutan je i osjećaj peckanja u vagini tijekom spolnog odnosa i mokrenja.

 3. Pelenski osip: Crveni osip koji se razvija na stražnjici bebe zbog prekomjerne upotrebe pelena poznat je kao pelenski osip. Mnogo je razloga za pelenski osip, ali infekcija kandidom je jedan od najčešćih razloga. Topli i vlažni prostori između pelene i djetetove kože pogodno su okruženje za razvoj gljivica.
Simptomi pelenskog osipa uključuju izdignuti osip na koži stražnjice. Može se razviti i na bedrima i genitalnom području. Osip je bolan i osjetljiv na dodir što dijete čini razdražljivim, a pogoršava se nakon pranja. Druge kožne erupcije poput prištića, mjehurića ili pustula također se mogu pojaviti na osipu.

Savjeti za liječenje gljivičnih infekcija kože

Izbjegavajte dijeliti tuđe ručnike, predmete poput češljeva, četki, pokrivača

Izbjegavajte hodanje bosih nogu u svlačionicama ili drugim javnim mjestima

Izbjegavajte nošenje uske i sintetičke odjeće

Održavajte zahvaćeno područje suhim i čistim

Pokušajte smršaviti, ako imate višak kilograma

Razinu šećera u krvi treba redovito provjeravati i održavati

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.