3

Helicobacter pylori & Homeopatska medicina

Homeopatsko liječenje 

Homeopatska medicina je prekrasna medicinska znanost koja liječi H. pylori prirodnim i sigurnim lijekovima.

Kod infekcije H. pylori homeopatska terapija najbolji je alternativni tretman. Homeopatski lijekovi stimuliraju mehanizam tijela za borbu protiv infekcije H. pylori.

Homeopatska terapija posebno dobro djeluje u početnim fazama infekcije Helicobacter pylori pružajući simptomatsko olakšanje kao i sprječavajući daljnje napredovanje infekcije. No, čak i u slučajevima kada se pojave patološke promjene u želučanom traktu poput želučanog ulkusa i gastritisa, homeopatski lijekovi imaju dobar učinak u liječenju infekcije H. pylori, te pridruženim patološkim promjenama (gastritis, želučani ulkus itd.) te kod bolesti koje uopće nemaju vezu sa sistemom za probavu kao što je : bezalkoholna masna jetra, inzulinska rezistencija, dijabetes TIP2, anemia, multipla skleroza, upala desni, a Helicobacter pylori može utjecati negativno na njihov razvoj.

U većini slučajeva, H. pylori ostaje u tijelu ne uzrokujući nikakvu bolest, pri čemu nositelj nije svjestan njezine prisutnosti. Samo kod 20 posto osoba uzrokuje želučane probleme i simptome, a ostali nemaju apsolutno nikakve simptome.

Neki istraživači tvrde da Helicobacter Pylori živi u ljudima najmanje posljednjih 60 000 tisuća godina i ne izaziva patološke promjene i bolesti ako se ne steknu određeni uvjeti da se ova bakterija počne razmnožavati i počinje raditi probleme.

Dva želučana stanja koja može uzrokovati su:

Gastritis  (upala želuca)

Peptički ulkusi(otvorene rane u sluznici želuca ili početnom dijelu crijeva zvanom dvanaesnik)

H. pylori također je faktor rizika za rak želuca

Međutim ova bakterija može negativno utjecati i na razvoj nekih bolesti koje nemaju direktnu vezu sa sistemom za probavu kao što je :

Koronarna ili ishemička bolest srca – karakterizirana većim ili manjim aterosklerotskim plakovima (naslagama) i suženjima unutar šupljine srčanih (koronarnih) arterija koji dovode do smanjenja ili potpunog prekida prokrvljenosti pojedinih dijelova srčanog mišića u području tako promijenjenih arterija

Bezalkoholna masna jetra

Inzulinska rezistencija

Dijabetes TIP2

Anemia

Multipla skleroza

Upala desni

HELICOBACTER PYLORI I PROBIOTICI

Neka istraživanja govore da LACTOBACILLUS REUTERI ( jedna vrsta dobre bakterije) i BIFIDOBACTERIUM ima ANTI HELICOBACTERIJSKI EFEKAT. Lactobacillus reuteri dobivamo preko majčinog mlijeka a nalaze se i u PROBIOTICIMA i specifičnim JOGURTIMA.

Istraživanja također pokazuju da osobe sa smanjenom raznovrsnošću dobrih crijevnih bakterija imaju problema sa infekcijom Helicobacter pylori. One osobe koje su sklone infekciji ove bakterije imaju više Proteobacteria. Da li su Proteobacterie također zaslužne za upalna stanja ili je Helicobacter Pylori jedini krivac – vrijedi se zapitati.

Proteobakterije su najvažniji tip Gram-negativnih bakterija . Oni uključuju široku paletu patogenih rodova ( Escherichia, Salmonella, Vibrio, Helicobacter…), koji su također odgovorni za fiksiranje dušika. Proteobakterije se dalje mogu podijeliti u pet podskupina kao što su α, β, γ, δ i ε.

Helicobacter pylori je gram negativna bakterija spiralnog oblika – vrlo živahna pokretna zahvaljujući flagelama (Bičevi ili flagele najčešći su organi za pokretanje nekih štapićastih bakterija. To su končaste tvorevine duljine 12-25 mikrometara, izbijaju iz bazalnih tjelešaca, a iznutra su šuplje) koje se nalaze oko nje.

Ona radi spiralne pokrete kako dolazi do epitela želuca i vrlo lako prodire kroz mukoznu membranu, odnosno kroz mukozni zaštitni sloj – sloj sluzi koji se nalazi u želucu. Ta sluz štiti nas od klorovodične kiseline ali i nekih drugih štetnih faktora koji mogu dospjeti u naš želudac.

Helicobacter pylori je specifična po tome što se nalazi u među ćelijskim prostorima.

Potrebno je kod svakog čovjeka koji ima problema s ovom bakterijom pronaći uzrok pod kojim Helicobacter pylori za tu osobu postaje patogena i agresivna.

Što pomaže Helicobacter pylori da opstane u tako kiselom okruženju u našem želucu?

Helicobacter pylori ne voli kiselinu, ali se adaptirala da može u njoj preživjeti i to zahvaljujući enzimu koji se zove ureaza. Ureaza razlaže ureu koja se prirodno nalazi u našem tijelu na ugljik dioksid i amonijak. Amonijak neutralizira okolnu kiselinu i stvara jedan zaštitni omotač koji povećava pH između 6 – 8 što je mnogo više od pH klorovodične kiseline i tako ova bakterija uspijeva preživjeti, razmnožava se i stvara upalna stanja, izlučuje i toksine koji dodatno remete normalni epitel u želucu.

KAKO SE PRENOSI INFEKCIJA HELICOBACTER PYLORI ?

Infekcija se prenosi preko kontaminirane hrane i vode. Prenosi se izravnim kontaktom s povraćanim sadržajem, slinom i drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe.

Bakterija H. pylori dakle prodire u sluznicu želuca i dvanaesnika i počinje se razmnožavati. Luči enzim ureazu koji pretvara ureu u amonijak. Amonijak pomaže ovoj bakteriji da preživi u želučanoj kiselini. Njegovim razmnožavanjem sluznica želuca i dvanaesnika počinje se oštećivati ​​što rezultira gastritisom ili peptičkim ulkusom te može utjecati i na razvoj nekih drugih bolesti koje sam nabrojala ranije.

Koji su simptomi infekcije H. pylori?

Simptomi se možda neće pojaviti u većini slučajeva ove infekcije. Kada se pojave simptomi, oni su  povezani s gastritisom ili peptičkim ulkusom koji nastaje zbog oštećenja unutarnje sluznice želuca. Simptomi H. pylori infekcije uključuju:

Bol ili žarenje u abdomenu. Bol je jača kada je želudac prazan ili rano ujutro. Pojedete li nešto to ublažava bol

Napuhan trbuh

Mučnina, povraćanje, podrigivanje

Gubitak apetita

Gubitak težine

Krvava/crna stolica nalik katranu ili krvavi ili crni povraćani sadržaj ili povraćani sadržaj koji izgleda poput taloga kave. Ovo su ozbiljni znakovi i ako netko ima bilo koji od ovih znakova, treba hitno potražiti liječničku pomoć.

Faktori rizika

Nedostupnost čiste vode

Život u prenapučenom okruženju – život s nekim tko ima ovu infekciju

Boravak u nekoj zemlji u razvoju gdje su sanitarni uvjeti nehigijenski

Komplikacije

Infekcija H. pylori može dovesti do gastritisa i peptičkih ulkusa.

Komplikacije uglavnom povezane s peptičkim ulkusom:

1. Unutarnje krvarenje koje se manifestira krvavom/crnom stolicom ili krvavim/crnim povraćanjem

2. Perforacija (rupa) u stijenci želuca. Povećava mogućnost ozbiljne infekcije u trbušnoj šupljini koja se naziva peritonitis

3. Opstrukcija koja blokira prolaz hrane u probavnom traktu

Još jedna komplikacija je rak želuca: H. pylori povećava rizik od raka želuca (uglavnom adenokarcinoma)

Dijagnoza

U slučajevima sumnje na infekciju H.pylori, predlažu se sljedeći testovi za potvrdu dijagnoze

Test daha (Urea test daha) : U ovom testu, oboljeli izdiše u vrećicu nakon što je popio tekućinu koja sadrži bezopasne molekule ugljika. U slučaju da je prisutna bakterija H. pylori, ugljik se oslobađa kada progutana tekućina dođe u kontakt s H. pylori u želucu. Kada oboljeli izdahne u vrećici, uređaj se koristi za provjeru molekula ugljika emitiranih putem daha.

Test stolice

a) Test antigena u stolici : to je uobičajeni test za provjeru prisutnosti antigena povezanih s H. pylori u stolici

b) Test stolice PCR (lančana reakcija polimeraze) : Može pronaći infekciju H. pylori u stolici i također može pronaći sojeve koji su otporni na antibiotike

Gornja endoskopija : U ovom testu, cijev s kamerom umetnuta je u želudac kroz usta i uzet je uzorak tkiva (biopsija) kako bi se otkrila infekcija H.pylori

Test krvi

OSIM HOMEOPATSKE TERAPIJE KOJA ĆE VAM OLAKŠATI SVE SIMPTOME I POMOĆI U LIJEĆENJU HELICOBACTER PYLORI – KOJI SU JOŠ PRIRODNI NAČINI LIJEČENJA?

STRES, LOŠA PREHRANA SA PUNO RAFINIRANIH UGLJIKOHIDRATA,BILJNIH MASTI, ALKOHOL PREVIŠE KOFEINSKIH NAPITAKA ITD. MOŽE DOPRINJETI TOME DA STE SKLONI NA OVU VRSTU INFEKCIJE.

Prirodni načini liječenja poželjni su kada postoje rezistentni sojevi Helicobacter pylori i ona postane otporna na antibiotike i više ne reagira na antibiotsku terapiju, te kod nekih osoba koje ne mogu izdržati intenzivnu terapiju antibioticima, te kao kombinirana terapija – antibiotici + Homeopatska terapija. Koliko dugo traje liječenje ovisi o svakom pojedincu.

Homeopatska terapija

Homeopatska terapija posebno dobro djeluje u početnim fazama infekcije Helicobacter pylori pružajući simptomatsko olakšanje kao i sprječavajući daljnje napredovanje infekcije. No, čak i u slučajevima kada se pojave patološke promjene u želučanom traktu poput želučanog ulkusa i gastritisa, homeopatski lijekovi imaju dobar učinak u liječenju infekcije H. pylori, te pridruženim patološkim promjenama (gastritis, želučani ulkus itd.) te kod bolesti koje uopće nemaju vezu sa sistemom za probavu kao što je : bezalkoholna masna jetra, inzulinska rezistencija, dijabetes TIP2, anemia, multipla skleroza, upala desni, a Helicobacter pylori može utjecati negativno na njihov razvoj.

Homeopatska terapija – Larisa Mikulaj

Eterična ulja

Ulje divljeg origana organsko–konzumirati na pun želudac (poslije obroka)-tri puta na dan po jednu kap 3 tjedna. Razrijedite ga u žlici maslinovog ili kokosovog ulja –ako dobro ne podnosite eterično ulje origana prestanite uzimati (neke osobe osjetljive su na uzimanje ovog eteričnog ulja)

Ulje crnog kumina, kima, Nigella sativa (hladno cijeđeno ulje)- preporuke su da se uzima mjesec dana – na prazan želudac – jedna žličica

Unos proteina

Aminokiseline (esencijalne i neesencijalne—Dvadeset osnovnih aminokiselina dijelimo na esencijalne i neesencijalne. Esencijalne su one koje naše tijelo ne može samostalno proizvesti i koje treba unositi prehranom. Neesencijalnima nazivamo one koje naše tijelo može sintetizirati.) – koje su važne da bi došlo do regeneracije sluzokože u želucu i crijevima

To su namirnice životinjskog porijekla – mlijeko, meso, jaja, riba…

biljnog porijekla – mahunarke, kupusarke, zeleno lisnato povrće

juha od šupljih kostiju

sok od sviježeg kupusa – (konzumirati bez bilo kakvih dodataka) – ima derivat jedne specifične aminokiseline S-metilmetionin i L glutamin (aminokiselina) koji potiče obnavljanje stanica crijevnog epitela, kao i sluznice želuca, čime povoljno djeluje na cijeljenje ulkusa nastalih u probavnom sustavu

Voda

Dovoljan unos vode veoma važan kod problema s gastritisom, čirom na želucu

Čaj od kamilice

Koristi se za opuštanje probavnih mišića i liječenje tegoba poput vjetrova, bolesti kretanja, mučnine, povraćanja i proljeva.

Suplementi

Zinc carnosine (PepZinGi)

L glutamin

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.