Išijas & Homeopatska terapija

Homeopatska medicina
Homeopatska medicina

Ishijadični živac (lat. nervus ischiadicus) je najveći živac u našem tijelu koji započinje od donjeg dijela leđne moždine i spušta se kroz kukove i stražnju stranu bedra u potkoljenicu i stopalo.

Kad kažemo da imamo ‘išijas’ opisujemo stanje velike boli i utrnulosti koje nastaje zbog pritiska na korijen ishijadičnog živca – nervus ischiadicus – uzrokovan degenerativnim promjenama u donjem dijelu kralježnice.

Ishijadični živac – 5 živčanih korijena izlaze iz donje lumbalne i gornje sakralne kralježnice – L4, L5, S1, S2 i S3

Ovih 5 živaca zajedno su duboko u stražnjici, blizu prednje površine mišića piriformis i spajaju se u veliki, ishijadični živac.

Piriformis je plosnati, uski mišić . Proteže se od donjeg dijela kralježnice kroz stražnjicu do vrha bedara. Mišić piriformis proteže se sa svake strane tijela i pomaže u svakom pokretu donjeg dijela tijela. Ishijadični živac najčešće prolazi ispod piriformisa.

Kada uzrok pritiska na ishijadični živac nisu degenerativne promjene već spazam mišića piriformisa, govorimo o lažnom išijasupiriformis sindromu. Za razliku od “pravog” išijasa za koji je potrebno duže vrijeme liječenja piriformis sindrom se rješava brže homeopatskom terapijom kojom ćemo pomoći da se opusti spazam, tj. kronično napeti piriformis.

HOMEOPATSKA TERAPIJA

Homeopatski terapija može biti od velike pomoći pacijentima koji boluju od išijasa ili od piriformis sindroma.

Išijas nastaje kada dođe do kompresije ili iritacije ishijadičnog živca u donjem dijelu leđa.

Najčešći problemi s leđima koji uzrokuju ovu vrstu boli su:

prolaps diska ili izbočenje diska

spodiloliteza (klizanje kralježaka jednog preko drugog)

spinalna stenoza (suženje spinalnog kanala)

degenerativne bolesti diska – nastaje kao posljedica mikrotrauma i tjelesnih opterećenja u životu. Ova se pojava ne može spriječiti, ali pravilnim stilom života degenerativne promjene se mogu usporiti.

uzroci proizašli iz stila života – dob, pretilost, fizički težak posao, dugo sjedenje, neredovito vježbanje, nošenje visokih potpetica, spavanje na mekanom madracu

uzroci zbog drugih bolesti – tumor kralježnice, infekcija, fraktura dijabetes, spazam mišića

trudnoća kao zasebno stanje koje uzrokuje promijene na tijelu

Naša se kralježnica sastoji uglavnom od tri strukture: 

kosti (kralješci)

intervertebralnih diskova

leđne moždine

Kosti kralježnice koji se nazivaju kralješci naslagane su jedna na drugu kako bi oblikovale kralježnicu. Kroz kralješke prolazi leđna moždina

Intervertabralni diskovi – (Međupršljenski disk, poznat i kao intervertebralni disk ili intervertebralna vlaknasta hrskavica) su vrsta “jastuka” (koji djeluju kao mali amortizeri i također pomažu u pružanju fleksibilnosti kralježnice) koji se nalaze između dva kralješka. Kada se diskovi pritisnuti (zbog starenja i trošenja i artritisa), živčani korijeni ishijadičnog živca bivaju stisnuti ili nadraženi. 

To dovodi do upale na korijenima živaca što uzrokuje bol. Bol obično zrači iz donjeg dijela leđa kroz stražnjicu i u stražnji dio noge i mišić potkoljenice i može varirati od vrlo blage boli ili grča u stražnjem dijelu noge do vrlo teške boli. Ponekad se može osjetiti kao iznenadni strujni udari ili trzaji. Obično je samo jedna noga zahvaćena išijasom. Bol također može biti popraćena osjećajem utrnulosti i slabosti u nozi i stopalu. Osobe koje pate od išijasa također se mogu žaliti na trnce ili osjećaj bockanja u nožnim prstima i stopalima.

U uznapredovalim slučajevima ispupčenja diska i kompresije živca osobe mogu izgubiti kontrolu nad radom mjehura i crijeva. Ovo je rijetko, ali ozbiljno stanje i zahtijeva hitnu pomoć.

Homeopatsko liječenje od velike je pomoći u liječenju izbočine diska, degenerativnih promjena na disku i kralješcima.

Homeopatska terapija također učinkovito liječi upalu na korijenima živaca uzrokovanu kompresijom čime se smanjuje bol. 

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.