Polipe u nosu & Homeopatska terapija

Nosni polipi su meke izrasline koje nastaju na sluznici nosa ili paranazalnih sinusa –https://hr.wikipedia.org/wiki/Paranazalni_sinusi

Te su izrasline bezbolne, slobodno pokretne i ne-kancerogene. Homeopatska terapija za polipe u nosu pomaže u dugoročnom liječenju polipa i u mnogim slučajevima može se izbjeći operativno uklanjanje polipa.

Može li homeopatska terapija pomoći u liječenju nosnih polipa ?

Da, homeopatska terapija uspješno liječi nosne polipe. Polipi u nosu u konvencionalnom liječenju najčešće se otklanjaju operativnim zahvatom. Međutim, homeopatska medicina nudi liječenje polipa u nosu, bez invazivnih postupaka. Homeopatska terapija propisuje se na temelju simptoma čime se pacijentu olakšavaju trenutne pritužbe te u krajnjem rezultatu liječenja, smanjivanje nosnih polipa do konačnog izlječenja. Homeopatski lijekovi, su prirodni i sigurni, i pokreću vlastite procese obnavljanja tijela za potpuno izlječenje.

Nosni polipi & Homeopatska terapija

Zašto polipi u nosu ? Koji su to čimbenici rizika koji predisponiraju osobu za ovo stanje ?

Točan uzrok nosnih polipa još uvijek nije jasan. Međutim, postoje mnogi čimbenici rizika koji mogu biti infektivni i alergijski te uzrokovati nastanak polipa.

Nosni se polipi dakle mogu razviti tijekom neke bakterijske upale u sluznici nosa i sinusa ili alergijski procesi u sluznici mogu biti uzrok stvaranja polipa. Problem nosnih polipa najčešće je udružen s mnogim bolestima dišnog sustava. Istraživanja su pokazala da razvoj nosnih polipa može biti povezan i s intolerancijom aspirina i drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Kronične nazalne infekcije ili upale, sinusitis i nazalne alergije igraju važnu ulogu u stvaranju sklonosti nosnim polipima.

Ovdje treba spomenuti da neće svi s gore navedenim čimbenicima rizika razviti polipe u nosu iako bi vjerojatno mogli razviti to stanje.

Razne druge bolesti koje su povezane s nosnim polipima su:

Astma

Cistična fibroza

Kronični rinosinuitis – Kronični rinosinuitis javlja se uglavnom u pacijenata koji su imali česte akutne bakterijske i alergijske upale koje su nisu adekvatno liječene. Pacijenti se često tuže na glavobolju, sekret iz nosa, začepljen nos, cijeđenje sekreta u ždrijelo ili oslabljen osjet njuha.

Alergijski gljivični sinusitis

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB)

Najnovija istraživanja kod nastanka nosnih polipa ukazuju na eozinofile koji su ključne upalne stanice kod polipa u nosu.

Kako mogu znati da imam polipe u nosu?

Postoji nekoliko simptoma jedinstvenih za nosne polipe, a najistaknutiji među njima je začepljen nos. Ostali znakovi koji prate začepljenost nosa su disanje na usta, gubitak ili smanjenje osjeta mirisa, hrkanje, post nazalno kapanje, kihanje, curenje iz nosa, glavobolja, osjećaj pritiska u čelu. Polipi male veličine ne pokazuju nikakve simptome.

Koje su različite vrste nosnih polipa?

Postoje dvije vrste nosnih polipa. To su antrohoanalni polipi i etmoidalni polipi. 

Antrhoanalni polip je najčešće jednostran, raste iz viličnog sinusa i sastoji se od cističnog dijela, koji se nalazi u sinusu (antralna komponenta) i solidnog dela, koji se nalazi u šupljini nosa i često se proteže kroz hoanu, unutrašnju nosnicu, do ždrijela (hoanalna komponenta). U slučaju antrohoanalnog polipa radi se uvijek o solitarnom, jednom polipu, dok su etmoidalni polipi najčešće višestruki, multipli.

Etmoidalni polipi potječu iz predjela srednjeg nosnog hodnika, obično su obostrani, rijetko jednostrani i javljaju se mnogo češće od antrohoanalnih. Obje vrste polipa se mogu javiti kako kod odraslih, tako i kod djece, s tim da pojava etmoidalnih polipa kod djece može ukazivati na postojanje i neke druge bolesti kao što je cistična fibroza ili mukoviscidoza.(izvor MDS)

Može li sinusitis uzrokovati polipe u nosu ?

Da, sinusitis tj. upaljena sluznica paranazalnih sinusa može dovesti do polipa u nosu. Sinusitis je jedan od glavnih čimbenika rizika nosnih polipa. Međutim, svi slučajevi sinusitisa ne dovode do nosnih polipa. Zašto samo neki ljudi koji imaju upalu sinusa razviju polipe u nosu još uvijek je predmet proučavanja.

Jesu li polipi u nosu povezani s alergijama ?

Da, povezani su s alergijama. Rekurentne nazalne alergije uzrokuju upalu sluznice nosa tj. rinitis ili paranazalnih sinusa tj. sinusitis. I rinitis i sinusitis izlažu osobu visokom riziku od nosnih polipa.

RAZLIKA IZMEĐU Hipertrofije turbinate I nosniH polipA

Nosni polipi i hipertrofija turbinata nisu isto. Ukratko, turbinate su uvijene kosti smještene obostrano unutar nosa. Imaju važnu ulogu u zagrijavanju i filtriranju udahnutog zraka. Dok su nosni polipi meke, bezbolne izrasline koje nastaju iz sluznice nosa ili paranazalnog sinusa. Međutim, glavni čimbenici rizika za hipertrofiju nosnih školjki i nosne polipe su rekurentne nosne infekcije i nosne alergije.

Mogu li nosni polipi biti kancerogeni ?

Ne, nosni polipi nisu kancerogeni. Oni su benigne izrasline.

Krvare li nosni polipi ?

Da, nosni polipi mogu krvariti, ali ne u svakom slučaju.

Noću hrčem, može li to biti od polipa u nosu ?

Hrkanje je simptom nosnih polipa. No, hrkanje u izolaciji može se pripisati i drugim uzrocima. Nekoliko drugih uzroka hrkanja uključuje povećane adenoide, devijaciju nosnog septuma, pretilost koja dovodi do glomaznog tkiva grla i produljene uvule. CT ili MRI potvrdit će uzrokuju li hrkanje nosni polipi ili su u igri neki drugi čimbenici.

Mogu li nosni polipi utjecati na moj osjet njuha ?

Da, nosni polipi doista smanjuju sposobnost osobe da osjeti miris.

Mogu li nosni polipi uzrokovati upalu uha ili utjecati na sluh ?

Da, postoji mogućnost infekcije uha ako osoba ima nosne polipe a može se pojaviti i problem sa sluhom.

Mogu li sprejevi za nos liječiti polipe u nosu ?

Sprejevi za nos pružaju samo privremeno olakšanje kod simptoma nosnih polipa. Međutim, potpuno liječenje može se postići samo liječenjem temeljnog uzroka u homeopatskoj medicini – odgovarajućom individualiziranom homeopatskom terapijom.

Liječnik mi je savjetovao operaciju nosnih polipa, je li sigurno odgoditi operaciju i uzeti homeopatsku terapiju ?

Da, apsolutno je sigurno jer su nosni polipi dobroćudne izrasline, no veoma je važno da s liječenjem krenete na vrijeme, kako bi izbjegli operativni zahvat. Homeopatska terapije liječi uzrok njihovog nastanka i pomoći će u smanjivanju nosnih polipa bez potrebe za bilo kakvim invazivnim zahvatima ili operacijama. Homeopatska terapija u prvoj fazi propisuje se da kontrolira simptome nosnih polipa. S vremenom se nosni polipi počnu smanjivati ​​te na kraju u potpunosti nestanu.

U slučajevima gdje se osoba s problemima nosnih polipa odluči za operativni zahvat (posljednja četiri desetljeća, razvojem endoskopske sinusne kirurgije (Endoscopic sinus surgery) došlo je do znatnog poboljšanja rezultata liječenja nosnih polipa, to je minimalno invazivni zahvat, izrazito egzaktan u smislu da se odstranjuje samo bolesno tkivo, a čuva zdrava sluznica) homeopatska terapija može pomoći u brzom oporavku.

Mogu li se nosni polipi ponovno pojaviti nakon operacije ?

Da, postoje dobre šanse da se nosni polipi vrate nakon operacije. Operacijom se uklanjaju nosni polipi, a ne glavni uzrok njihovog nastanka. Nazalne infekcije i alergije koje uzrokuju polipe u nosu nisu tretirane, pa oni imaju tendenciju ponovnog rasta. Homeopatska terapija će, s druge strane, djelovati na iskorjenjivanje temeljnog uzroka nosnih polipa kako se ne bi ponovno pojavili nakon operacije.

EVO NEKIH PRIMJERA SIMPTOMA KOD NOSNIH POLIPA KOJE HOMEOPATSKA TERAPIJA USJEŠNO LIJEČI

1. Začepljenost nosa i gubitak mirisa zbog nosnih polipa. U nekim slučajevima može se osjetiti i truli miris u nosu. Gusti, žuto-bijeli iscjedak još je jedna prateća značajka. U nekim slučajevima opaža se mukopurulentan (proces koji stvara sluz i gnoj ponekad neugodnog ili metalnog okusa) iscjedak iz nosa. Simptomi nosnih polipa pogoršavaju se po vlažnom vremenu, natečene su nosne školjke.

2. Nosni polipi s izrazitom začepljenošću nosa. Jedinstveni simptom je začepljenost one strane nosa na kojoj osoba leži. Također se primjećuje gubitak mirisa. Može se pojaviti osjećaj puzanja u nosu.

Ozaena – kronična upala nosne sluznice koja rezultira njezinom atrofijom,  karakteriziran neugodnim zadahom iz nosa.

3. Polipi u nosu s desne strane. Vodenast, iscjedak iz nosa ili peckanje. Ostale značajke su pritisak na korijen nosa, osjećaj začepljenosti u nosnicama, povećane nosne školjke, kihanje i žuti, krvavi iscjedak sluzi iz nosa. Simptomi koji su ovdje još prisutni su hunjavica sa začepljenim nosnicama i probadajućom boli, kihanje i gubitak njuha.

4. Polipi u nosu s lijeve strane. Ostala prateća obilježja su smrdljiv miris i žuti iscjedak iz nosa. Ujutro se može osjetiti suhoća u nosu. Može se pojaviti i kihanje, izrazito ujutro. Kod ovih osoba karakteristično je da se lako prehlade i pri najmanjoj promjeni vremena.

5. Polipi u nosu s konstantnim kihanjem. Prateća značajka je vodenasti gorući iscjedak. Iscjedak iz nosa nagriza gornje usneGlavobolja također može potrajati zajedno s tekućim hunjavicama. Neki smatraju da postoji kvržica na korijenu nosa. Može se primijetiti i začepljenje nosa.

6. Nosni polipe koji lako krvare. Osim krvarenja, stanje je popraćeno hunjavicom s tupom glavoboljom i kihanjem koje se pogoršava s jakim mirisima. Začepljen nos rano ujutro. 

Rezervirajte svoj termin

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.