Rekurentne infekcije mokraćnog sustava & Homeopatska terapija

Homeopatska terapija

Homeopatska terapija za infekciju mokraćnog sustava (IMS)

Homeopatski lijekovi izvrsno djeluju na infekcije mokraćnog sustava, akutne ili kronične. Prirodni i sigurni, jačaju mehanizam tijela za borbu protiv bolesti i čine ga dovoljno jakim da se bori protiv bolesti i infekcija kao što je IMS.

Infekcija mokraćnog sustava ili IMS je  infekcija u bilo kojem dijelu mokraćnog trakta  koji se sastoji od bubrega, mokraćovoda, mokraćnog mjehura i uretre( mokraćna cijev). Većina infekcija uključuje donji urinarni trakt – mokraćni mjehur i uretru. Žene su sklonije IMS-u od muškaraca.

Vrste infekcija mokraćnog sustava

Infekcija se može dogoditi u bilo kojem dijelu urinarnog trakta, a sljedeće su vrste IMS-a:

Uretritis: infekcija u mokraćnoj cijevi poznata je kao uretritis.

Cistitis: infekcija u mokraćnom mjehuru naziva se cistitis.

Pijelonefritis  – Infekcija bubrega naziva se pijelonefritis.

Patofiziologija i uzroci IMS

Infekcija urinarnog trakta nastaje kada bakterije dođu do urinarnog trakta i tamo se počnu razmnožavati. 

Escherichia coli, obično poznata kao E.coli, (vrsta bakterije koja se obično nalazi u gastrointestinalnom traktu, GI) je najčešća bakterija koja inficira mokraćni trakt. Bakterije uglavnom ulaze u mokraćni trakt putem uretre i crijeva. Ostale manje poznate bakterije koje uzrokuju IMS su:

Staphylococcus

Pseudomonas

Klebsiella

Uretritis: Ova vrsta IMS nastaje kada se GI bakterije prošire iz anusa u uretru. 

Budući da je uretra kod žena blizu vagine, spolno prenosive infekcije poput gonoreje, herpesa, klamidije i mikoplazme mogu uzrokovati uretritis.

Faktori rizika

Sljedeći čimbenici čine osobu sklonijom IMS-u. Žene imaju veću vjerojatnost da obole od ove bolesti, ovdje se spominju čimbenici rizika koji su specifični za žene za IMS:

1. Anatomija žene: Duljina uretre je kratka, a njen otvor je prilično blizu anusa, što olakšava širenje bakterija u mjehur. To dovodi do veće šanse za dobivanje infekcije mokraćnog sustava kod žena u usporedbi s muškarcima.

2. Menopauza: Nakon menopauze dolazi do pada cirkulirajućeg estrogena koji uzrokuje promjene u urinarnom traktu što čini žene sklonijima IMS- u. 

3. Seksualna aktivnost:  Seksualno aktivne žene češće pate od IMS nego žene koje nisu spolno aktivne.

4. Kontracepcijska sredstva:  Žene koje koriste dijafragme za kontrolu rađanja, kao i one koje koriste spermicide, imaju veći rizik od IMS.

Ostali čimbenici rizika uključuju:

Potisnut imunološki sustav:  Ljudi koji pate od stanja poput dijabetesa (visoka razina šećera u krvi) imaju veću vjerojatnost da će razviti IMS jer su njihova tijela manje sposobna za učinkovitu borbu protiv infekcije.

Opstrukcija u urinarnom traktu:  Prostatitis ili opstrukcija uretre povećanom prostatom može uzrokovati nedovoljno pražnjenje mjehura kod muškaraca što povećava rizik od infekcije. Većina starijih muškaraca često ima ovaj problem.

Korištenje katetera – Osobe koje ne mogu same mokriti i koriste cjevčicu (kateter) za mokrenje izložene su većem riziku od razvoja IMS.

Simptomi IMS-a

Simptomi  infekcije donjeg urinarnog trakta (mokraćni mjehur i uretra):

1. Najtipičniji simptom je peckanje ili bol pri mokrenju.

2. Povećana učestalost mokrenja

3. Jaka potreba ili nagon za mokrenjem, uz samo nekoliko kapi urina.

4. Urin ima neugodan miris i mutan je.

5. Nevidljiva ili vidljiva hematurija (urin može izgledati krvav)

6. Bolovi u donjem dijelu leđa, donjem dijelu trbuha, pa čak i u području zdjelice obično će uzrokovati potrebu za češćim mokrenjem.

Simptomi infekcije gornjeg urinarnog trakta : Zahvaća  bubrege

 Simptomi su:

1. Groznica i zimica

2. Mučnina i povraćanje

3. Bol u bokovima (bol s obje strane donjeg dijela leđa između zdjelice i rebara)

Ako bakterija prijeđe iz zaraženog bubrega u krv, to može biti opasno po život, stanje se naziva ‘urosepsa’ koja može uzrokovati ekstremno nizak krvni tlak, šok i smrt.

Često postavljana pitanja

Objasnite E.coli i njenu ulogu?

Escherichia coli ili E.coli je bakterija koja uzrokuje većinu infekcija mokraćnog sustava, gotovo 85%. E. coli nalazi se u ljudskom crijevu i izbacuje se stolicom. Ako iz nekog razloga, bakterija uspije doći do uretre, to dovodi do infekcije i naknadnih simptoma IMS.

Koje bi testove trebalo provesti da se potvrdi IMS-a?

U slučajevima sumnje na akutnu IMS-a, prvi korak je rutinski pregled urina. Gnojne stanice znače IMS-a. Urinokultura otkriva bakterije koje uzrokuju ovu infekciju mokraćnog sustava. U slučaju rekurentnih infekcija mokraćnog sustava mogu se preporučiti CT, MRI i cistoskopija.

Može li IMS dovesti do drugih komplikacija?

Infekcija mokraćnog sustava, ako se dobro liječi na vrijeme, ne dovodi do komplikacija. Međutim, ako se ne liječi, postoji mogućnost da se infekcija putuje do bubrega što dovodi do njegovog oštećenja. 

Imam rekurentne IMS i liječnik mi svaki put propisuje antibiotike. Ima li homeopatska medicina trajno rješenje?

Da, rekurentne infekcije mokraćnog sustava mogu se s velikim uspjehom liječiti homeopatskim načinom liječenja. Homeopatska medicina je znanost koja se temelji na simptomima. Stoga, iako postoji širok raspon lijekova za liječenje rekurentne IMS, najprikladniji među njima odabire se nakon detaljnog proučavanja pojedinačnih uključenih simptoma.

Moj rutinski test urina pokazuje gnojne stanice, što to znači?

Gnojne stanice u urinu uglavnom nastaju iz dva razloga – infekcije mokraćnog sustava ili spolno prenosive bolesti.

Mogu li promjene načina života pomoći u upravljanju infekcijama mokraćnog sustava (IMS)?

Poduzimanje sljedećih mjera načina života može pomoći u upravljanju infekcijama mokraćnog sustava:

1. Pijte puno vode.

2. Očistite anus od naprijed prema natrag nakon defekacije jer se bakterija Escherichia Coli (E.coli) koja je uvelike uključena u nastanak infekcija mokraćnog sustava prenosi stolicom.

3. Izbjegavajte dugo zadržavanje urina.

4. Održavajte osobnu higijenu.

NEKOLIKO PRIMJERA IZ HOMEOPATSKE PRAKSE

1. Peckanje prije, tijekom i nakon mokrenja

Intenzivno pečenje prije, tijekom ili nakon mokrenja. Postoji stalni nagon za mokrenjem. Oskudan urin ili urin koji se ispušta u kapima. Ponekad se može vidjeti i krv u mokraći.

2. Jako peckanje tijekom mokrenja

Peckanje ili probadajuću bol  tijekom mokrenja, posebice posljednje kapi urina uzrokuju intenzivno peckanje. Postoje i tenezmi mokraćnog mjehura (osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura čak i kada u mjehuru nema zaostalog urina). U nekim slučajevima krv se pojavljuje u mokraći. 

3. Intenzivno pečenje prema kraju mokrenja

IMS s intenzivnim peckanjem kada osoba završi mokrenje . Ostale popratne karakteristike su – oskudna mokraća, mokraća s gnojem i krvlju te bol u mokraćnoj cijevi koja se proteže do trbuha.

4.  Peckanje tijekom mokrenja s urinom neugodnog mirisa

Peckanje tijekom mokrenja koje je jako uvredljivo (smrdljivo) poput konjskog urina. Urin je oskudan, mutan, taman ili krvav.

5. IMS kod žena

Infekcija mokraćnog sustava kod žena. Urinarni mlaz je slab i urin neugodno miriše. Postoji osjećaj da se pubično područje gura prema dolje. Kronični cistitis (upala mjehura). Infekcije mokraćnog sustava kod žena koje prolaze kroz menopauzu.

6. Escherichia Coli (E.coli) pozitivna – IMS

Infekcija urinarnog trakta koja je pozitivna na bakteriju Escherichia coli  Simptomi uključuju česti nagon za mokrenjem, oskudno mokrenje i bol pri mokrenju. Krv u urinu je zabilježena u određenim slučajevima.

Rezervirajte svoj termin
Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobili individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrola homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.