Uklonite nadutost i nelagodu HOMEOPATSKOM TERAPIJOM

SIBO (prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu) odnosi se na stanje koje karakterizira abnormalno prekomjerna proliferacija bakterija u tankom crijevu, posebno vrsta bakterija koje se obično ne nalaze u tom dijelu probavnog trakta. Ovo stanje se ponekad naziva sindrom slijepe petlje.

SIBO i njegov homeopatski lijek

Tanko crijevo je dio GIT-a koji povezuje želudac s debelim crijevom. Apsorpcija hranjivih tvari iz hrane događa se u tankom crijevu. Broj bakterija u tankom crijevu je relativno manji nego u debelom crijevu, a razlikuju se i vrste bakterija.

Homeopatska medicina nudi izvrstan opseg liječenja za SIBO i pomaže u upravljanju simptomima poput nadutosti, proljeva, mučnine i povraćanja. 

Homeopatsko liječenje SIBO-a

Svi homeopatski lijekovi za liječenje SIBO-a pripremljeni su od prirodnih tvari i liječe ovo stanje na siguran, nježan način bez ikakvih nuspojava. Lijekovi se biraju na temelju individualnih simptoma koje prezentira pacijent i koriste se prema njihovim različitim simptomatskim indikacijama.

Uzroci SIBO (prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu)

Uvjeti koji ometaju redovitu aktivnost crijevnih mišića stvaraju predispoziciju za razvoj SIBO-a. 

Hrana putuje od tankog crijeva do debelog crijeva koordiniranom aktivnošću crijevnih mišića. Kad god se normalna mišićna aktivnost crijeva uspori (bilo zbog abnormalnosti mišića ili živaca), bakterije dobivaju priliku dugo ostati na istom mjestu i razmnožavati se višestruko više od razumne količine. Bakterije koje se razmnožavaju u tankom crijevu (u slučajevima SIBO) nalikuju bakterijama u debelom crijevu.

Rizični faktori koji su povezani sa SIBO-om:

 • Uzimanje antibiotika
 • Imunodeficijencija
 • Crijevne infekcije
 • Celijakija
 • Dijabetes
 • Neadekvatno probavljanje (razgradnja) hrane
 • Operacije u trbuhu, posebno na crijevima
 • Dugotrajno uzimanje lijekova protiv kiseline u želucu (inhibitori protonske pumpe)
 • Anatomske abnormalnosti tankog crijeva
 • Sindrom iritabilnog crijeva
 • Starenje
 • Nedostatak probavnih enzima ili žuči
 • Upalne bolesti crijeva
 • Kronični pankreatitis


Neka stanja koja ometaju redovitu aktivnost crijevnih mišića uključuju dijabetes melitus i sklerodermiju, a ona mogu dovesti do predispozicije kod osobe da razvije SIBO. 

Opstrukcija tankog crijeva zbog priraslica, ožiljaka nastalih nakon bilo koje operacije u prošlosti ili povijesti Crohnove bolesti također može dovesti do razvoja SIBO-a. 

Ponovljene, višestruke kure antibiotika i divertikulitis također povećavaju rizik. Također se procjenjuje da oko 70 – 80% bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva ima SIBO.

Simptomi SIBO (prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu)

Primarni simptomi SIBO uključuju:

nadutost trbuha

prekomjerne plinove

proljev

bol u abdomenu

mučninu

povraćanje

Osim ovih simptoma, slabost, umor, bolovi u tijelu i gubitak težine također mogu biti prisutni.

U teškim slučajevima SIBO-a mogu se pojaviti i razni nedostaci vitamina i minerala.

SIBO – TESTIRANJE

Izdisajni test je indirektni test kojim se dijagnosticira SIBO. Prekomjerni rasti ili višak bakterija u tankom crijevu dovodi do oslobađanja plinova poput vodika i metana, što se može detektirati izdisajnim testom.

Prije SIBO testiranja postoji protokol za pripremu da ne bi došlo do pogrešnih rezultata i krive interpretacije. Mjerenje plinova se vrši tako da se u pravilnim vremenskim razmacima izdahne u spremnik iz kojeg se mjere koncentracija plinova. Tijekom provođenja testa se popije tekućina koja sadržava glukozu da bi se mogle izmjeriti razlike koje ukazuju postoji li SIBO. Testiranje se najčešće provodi do 120 minuta od početka. Testiranje postoji li SIBO danas rade mnoge poliklinike u Hrvatskoj.

Homeopatska terapija – najčešće pritužbe kod OSOBA sa problemima – SIBO

Prekomjerni plinovi u SIBO

Plin u želucu ostaje dugo nakon jela. Javlja se nadutost u cijelom trbušnom području, a poboljšava se kretanjem. Također se mogu pojaviti kolike uzrokovane plinovima u želucu, gorko podrigivanje, kiselo povraćanje, proljev te slabost i umor. Pogoršanje želučanih simptoma često se javlja nakon konzumacije namirnica poput voća, mlijeka, ribe, piva…itd.

Nadutost trbuha uzrokovana SIBO-om

Nadimanje trbuha javlja se ubrzo nakon jela. Konzumiranje čak i male količine hrane može dovesti do nadutosti. Trbuh postaje napet s osjećajem pucanja. Flatus ( plin koji se stvara u želucu ili crijevima ) može ostati začepljen uzrokujući bolove u trbuhu, proljev i zatvor mogu se izmjenjivati, a prekomjerna nadutost može se pojaviti zbog konzumiranja hrane poput luka, kupusa i graha.

Dijareja kod SIBO – a

Obilna, vodenasta stolica, želatinasta sluz koja se izlučuje s rijetkom stolicom, iznenadna hitna potreba za stolicom, stalno pritiskanje u rektumu, težina, nadutost i prekomjerni nadutost u trbuhu uzduž uz zvukove tutnjave/klokotanja.

Bolovi u trbuhu u slučajevima SIBO

Bolovi u trbuhu su režući, parajući, grčeviti ili grčeviti. Jedenje ili piće može pogoršati bol u trbuhu. U većini slučajeva, bol je prisutna oko pupka zajedno s osjećajem žarenja u želucu. Snažan pritisak ili dvostruko savijanje može ublažiti bol u trbuhu.

Mučnina i povraćanje kod SIBO – a

Mučnina i povraćanje mogu biti dominantni simptomi. Mučnina je intenzivna i stalna, zbog čega osoba želi povraćati. Mučnina se ponovno javlja brzo nakon napadaja povraćanja. Miris hrane obično pogoršava mučninu, a povraćanje je vodenasta tekućina ili hrana. Ostali popratni simptomi su pritiskajući bolovi u želucu, gubitak apetita i režući grčeviti bolovi u želucu.

Mnoge osobe ne traže stručnu pomoć za svoje simptome, jer same ne prepoznaju da se radi o ovom problemu zbog čega se u velikoj mjeri SIBO ne prepoznaje i ne liječi.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

 • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
 • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
 • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
 • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
 • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
 • Upute s preporukom nakon razgovora
 • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

 • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
 • Trajanje od prilike 30-45 minuta
 • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.