Homeopatsko liječenje sindroma propusnih crijeva

Homeopatske terapije koje se propisuju individualno za svakog pojedinca, učinkovito i na vrlo siguran način liječe sindrom propusnih crijeva s prirodnim lijekovima bez ikakvih nuspojava.

Homeopatski lijekovi imaju za cilj spriječiti daljnja oštećenja koja proizlaze iz propusnih crijeva, kao i upravljati simptomima na prirodan holistički način. Odabir homeopatskog lijeka za liječenje sindroma propusnih crijeva u potpunosti ovisi o zahvaćenom tjelesnom sustavu i karakterističnim simptomima koji iz toga proizlaze u svakom pojedinačnom slučaju. 

Što je sindrom propusnog crijeva i koji je razlog tome?

Sindrom propusnih crijeva poznat je i pod nazivom povećana crijevna propusnost.

Odnosi se na stanje koje nastaje kao posljedica nepravilnog rada crijevnih tijesnih spojeva u tankom crijevu. Čvrsti spojevi u tankom crijevu odnose se na protein koji se nalazi između ovojnica epitelnih stanica koji čini crijevnu barijeru.

Preko stanica je također prisutan sloj sluzi. Čvrsti spoj omogućuje samo selektivni transport hranjivih tvari i elektrolita u krvotok. Osim toga, djeluje kao barijera koja štiti toksine, mikrobe i neprobavljene čestice hrane prisutne u lumenu crijeva od ulaska u krvotok.

Svako oštećenje ovih uskih spojeva dovodi do toga da tvari (toksini, mikrobi i neprobavljene čestice hrane) uđu u krvotok. Kao rezultat, upalna i autoimuna aktivnost počinje u tijelu ubrzana reakcijom s tim tvarima, (toksini, mikrobi i neprobavljene čestice hrane) što dovodi do mnogih bolesti. Ove aktivnosti pokreću naš vlastiti imunološki sustav kako bi se suprotstavio tim tvarima smatrajući ih stranom, štetnom tvari. 

Koji su uzroci i čimbenici povezani sa sindromom propusnih crijeva?

Ne postoji određeni pojedinačni uzrok koji može oštetiti crijevnu barijeru i tako uzrokovati sindrom propusnih crijeva. Međutim, postoje mnoga stanja koja oštećuju crijevnu barijeru. 

To uglavnom uključuje prekomjerno uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova, antibiotika, prekomjernu konzumaciju alkohola, radioterapiju, dijabetes tipa 1, infekcije (virusne, gljivične i bakterijske), celijakiju, stres i osjetljivost na hranu. Ostali čimbenici uključuju oslabljen imunitet, lijekove za kemoterapiju i prekomjerni rast gljivica/bakterija u crijevima.

Koji su simptomi i stanja koja mogu proizaći iz sindroma propusnih crijeva?

Sindrom propusnih crijeva uglavnom dovodi do želučanih simptoma kao što su nadutost trbuha, grčevi u trbuhu, proljev, zatvor, povećana nadutost, kožne alergije, bolovi u zglobovima, umor, migrena i alergije na hranu.

Različita medicinska stanja mogu se pojaviti kod osoba sa sindromom propusnih crijeva. Neki od njih su reumatoidni artritis, lupus, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, ekcem, psorijaza, fibromialgija, astma, sindrom iritabilnog crijeva, multipla skleroza, sindrom kroničnog umora…Ali još uvijek je pitanje na koje treba odgovoriti uzrokuje li sindrom propusnih crijeva ova stanja ili ih samo pokreće.

Osim gore navedenog, također se vidi da mnoge osobe s autizmom imaju sindrom propusnih crijeva. Međutim, još uvijek nije jasno je li sindrom propusnih crijeva uzrok ili posljedica autizma.

Sindrom propusnih crijeva -Homeopatska terapija

POVEZANOST CRIJEVNO-JETRENO-NADBUBREŽNOG SUSTAVA

Zdrava crijeva imaju zdravu sluznicu, a održavaju ih zdravima dobre bakterije i zdrava hrana. Antibioticima, lošom prehranom itd. crijeva se oštećuju.

Kada crijeva postanu propusna toksini idu po cijelom tijelu. Stvara se sustavna upala, vodeći uzrok kroničnih bolesti i iritacije vagus živca. (Vagus je najdulji moždani živac i seže od mozga kroz vrat, prsni koš i trbuh pa sve do debelog crijeva. Prenosi brojne osjetilne i motoričke informacije od mozga prema ciljnim organima i obrnuto.) 

Svi ti toksini odlaze u jetru. Jetra se zaguši, proizvodi manje žuči, imate više plinova, prisutna je nadutost, problema sa zatvorom i probava se pogoršava, a to ponovno uzrokuje kroničnu upalu. Sustavna upala tjera nadbubrežne žlijezde da proizvode kortizol, zbog toga vrlo je važno poraditi i na emocionalnoj stabilnosti te smanjiti razinu stresa jer su to čimbenici koji također direktno utječu na dinamiku i uspješnost otvaranja i zatvaranja crijevne barijere tj. propusnosti crijeva.

Dakle, ovo su temeljni sustavi za liječenje. Emocionalne traume, stres, kao i povezanost crijevno-jetreno nadbubrežnog sustava. Kada sve to izliječite, tada tijelo rješava mnoge kronične bolesti, uključujući hormonsku neravnotežu i glavobolje, i slično.

Pod ovakvim okolnostima često strada i štitna žlijezda jer kada je naše tijelo stalno pod udarom stresa, pretjerano se luči hormon nadbubrežne žlijezde – kortizol koji onemogućava aktivnost hipotalamusa i hipofize, tako da je loša funkcija štitnjače nerijetko sekundarna posljedica sustavnih upala te kroničnog stresa.

Homeopatska terapija

Često kažemo da se nalazimo u začaranom krugu… i tu je umjetnost homeopatske medicine koja se temelji na načelu da će svaki pojedinac reagirati drugačije na istu bolest ili neravnotežu u organizmu. Zato je i pristup i propisivanje homeopatske terapije strogo individualiziran.

OVDJE SU SAMO NEKI PRIMJERI SIMPTOMA I RAZLIČITIH STANJA KOJE HOMEOPATSKA TERAPIJA USPJEŠNO LIJEČI

1.I najmanji obroci ili piće pogoršavaju trbušne grčeve. Grčevi se u većini slučajeva mogu ublažiti dvostrukim savijanjem. U nekim slučajevima jak pritisak na trbuh čini poboljšanje. Osim grčeva, osoba ima režuće bolove u trbuhu.

2. Nadutost cijelog trbuha koja se javlja kod sindroma propusnih crijeva. U abdomenu se osjeća kruljenje. Fizička aktivnost ima tendenciju ublažavanja nadutosti. Uz nadutost javlja se osjećaj težine u želucu nakon jela. Može se pojaviti podrigivanje gorkog okusa ili okusa hrane koju je osoba konzumirala. Konzumacija čaja i voća pogoršava tegobe.

3. Plinovi/nadutost je izražen simptom. Nadutost se osjeti ubrzo nakon uzimanja čak i male količine hrane. Osoba ima osjećaj  da se nešto pomiče gore-dolje u trbuhu. Velika bol u abdomenu može nastati zbog nadutosti.

4. Zatvor sa stalnim neučinkovitim nagonom na stolicu. Osoba ima tendenciju da ide na stolicu nekoliko puta dnevno, uz osjećaj nelagode u rektumu. Kruljenje i grgljanje u abdomenu također je prisutno.

5. Proljev koji nastaje kao posljedica sindroma propusnih crijeva. Iznenadni nagon na stolicu nakon jela. Stolica je u većini slučajeva rijetka i neprobavljena. Prije i tijekom stolice mogu biti prisutni grčevi u abdomenu. Ponekad mnogo plinova prolazi sa stolicom. Sluz je također prisutna. 

6. Kožne tegobe kod sindroma propusnih crijeva. Suhi osip sa svrbežom. Neravnine na koži u pregibima poput lakta, koljena, prepona i iza ušiju. Također kožne tegobe poput ekcema i psorijaze.

7. Bolovi u zglobovima kod sindroma propusnih crijeva. Reumatoidni artritis povezan s propusnim crijevima. Mogu biti uključeni bilo koji zglobovi na tijelu. Osobe sa ovakvim problemom imaju olakšanje s toplim aplikacijama. Masaža zahvaćenog zgloba također može olakšati bolove.

8. Glavobolja / migrena kod osoba sa sindromom propusnih crijeva. Glavobolja / migrena je najčešće pulsirajuće prirode s osjećajem punoće u glavi. Nekoliko je čimbenika koji pogoršavaju bol kod ove glavobolje – to uključuje buku, izloženost hladnom zraku i svjetlosti te trzanje. Pritisak na glavi i želja da se glava čvrsto stegne glavni su čimbenici za ublažavanje ove vrste glavobolje / migrene.

9. Umor kod sindroma propusnih crijeva. Pojedine osobe sa sindromom propusnih crijeva osjećaju se vrlo slabo, umorno i klonulo. Kronični umor može biti prisutan i na mentalnoj i na fizičkoj razini. Može doći do gubitka težine uz veliki umor.  Ekstremni stres i brige povezani sa sindromom propusnih crijeva. Takve osobe također mogu imati neku vrstu depresije s tugom.

10. Astma u sindromu propusnih crijeva. Prisutne su epizode otežanog disanja, suženja u dišnim putovima, piskanja i gušenja. Kašalj prati gore navedene značajke. Može doći do iskašljavanja – uglavnom pjenastog, žutog ili zelenog. Uglavnom je iskašljavanje oskudno i gusto. Astmatični napadi uglavnom se pogoršavaju nakon  ponoći, i praćeni su strahom od ležanja zbog gušenja. Uz respiratorne probleme, izražena je tjeskoba i nemir.

11 .Vodenasta stolica s krvlju i sluzi. Osobe s ulceroznim kolitisom koje imaju sindrom propusnog crijeva. Osoba uvijek ima stalni nagon za stolicom. Stolica je oskudna, vodenasta i može sadržavati čestice neprobavljene hrane. Prilikom pražnjenja stolice u abdomenu se može osjetiti režući grčevi. Stolica također može imati kiseli miris. Nakon pražnjenja stolice može se pojaviti slabost. 

Rezervirajte svoj termin

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.