2

Sinusitis & Rinosinusitis Homeopatska medicina

Homeopatska terapija može biti od velike pomoći u liječenju sinusitisa & rinosinusitisa. Uz liječenje temeljnog uzroka, Homeopatska terapija olakšava neposredne simptome upale sinusa.

Homeopatski način liječenja može u potpunosti izliječiti kronični i rekurentni sinusitis, iako liječenje može potrajati neko vrijeme. Homeopatski lijekovi za infekcije sinusa napravljeni su od prirodnih tvari i nemaju nuspojava.

Sinusitis se odnosi na upalu sinusa koja se javlja s virusnom, bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. 

Sinusi su zrakom ispunjeni prostori u lubanji (iza čela, nosnih kostiju, obraza i očiju) koji su obloženi sluznicom.

Zdravi sinusi ne sadrže bakterije niti druge klice i sluz može otjecati, a zrak može cirkulirati.

Akutni sinusitis nastaje zbog širenja rinitisa, upale nosne sluznice. Zato govorimo o istodobnoj upali nosa i sinusarinosinusitis.

Nakupljanje sluzi u sinusima stvara idealnu okolinu za rast različitih patogena. Kod akutnoga sinusitisa uzrok je najčešće virusna infekcija, iako ga mogu izazvati i bakterije. Često se događa da bakterijska infekcija slijedi nakon početne virusne, što produžuje trajanje bolesti. Kod virusne kao i bakterijske infekcije Homeopatska terapija pomoći će olakšati sve simptome i uzrok nastale infekcije, te spriječiti često uzimanje antibiotika.

Uzrok i čimbenici rizika koji stoje iza sinusitisa

Sinusitis nastaje kada sluz začepi otvore sinusa.

Postoje određeni čimbenici i zdravstveni problemi koji povećavaju rizik od sinusitisa.

1. Obična prehlada (koja može biti uzrokovana virusom ili bakterijom) može uzrokovati upalu sinusa i ometati drenažu sluzi

2. Nazalne alergije i infekcije gornjih dišnih putova

3. Nosni polipi – su nekancerogene izrasline u nosu ili paranazalnim sinusima koje začepljuju nos ili sinuse

4. Devijacija nosne pregrade znači da  hrskavica koja dijeli nos nije ravna što uzrokuje začepljenost nosa

5. Slab imunološki sustav

6. Infekcija zuba, cistična fibroza (genetska bolest koja uzrokuje nakupljanje guste, ljepljive sluzi uglavnom u plućima i gušterači) i pušenje neki su drugi faktori koji doprinose.

7. Gastroezofagealni refluks

Patofiziologija sinusitisa

Paranazalni sinusi su četiri para šupljih prostora u lubanji. Oni se nalaze u jagodičnim kostima (maksilarni sinus), čelu (frontalni sinus), iza hrpta nosa i između očiju (etmoidalni sinusi). Drugi set nalazi se u gornjem dijelu nosa i iza očiju (sfenoidalni sinusi). Svi sinusi imaju istu sluznicu koja je prisutna u nosu. Sluznica proizvodi sluz, koja se ispušta iz sinusa kroz otvor u nosu. Kada osoba ima prehladu ili nazalnu alergiju, dolazi do povećane proizvodnje sluzi i oticanja sinusa što može uzrokovati začepljenje, sluz ostaje “zarobljena” u sinusima, što dovodi do rasta virusa i bakterija.

Vrste sinusitisa

Postoje četiri vrste sinusitisa ovisno o tome koliko dugo simptomi traju.

Akutni sinusitis:  Ova vrsta sinusitisa traje otprilike 2-4 tjedna

Subakutni sinusitis: Traje između jednog i tri mjeseca

Kronični sinusitis: simptomi traju tri mjeseca ili dulje

Ponavljajući sinusitis: Akutni sinusitis javlja se četiri ili više puta u jednoj godini i svaka epizoda traje jedan do dva tjedna

Simptomi sinusitisa

Znakovi i simptomi upale sinusa uključuju:

1.Iscjedak iz nosa: gust iscjedak koji može biti žut, zelen, gnojan ili krvav

2.Post nazalno curenje

3.Glavobolja posebno ujutro

4.Bol/pritisak na glavi ili licu, oteklina ili osjetljivost na licu ovisno o zahvaćenom sinusu kako je navedeno u nastavku:

Kod frontalnog sinusitisa: osjeća se na čelu i iznad očiju

Kod maksilarnog sinusitisa: osjeća se na obrazima, gornjoj čeljusti, zubima

Kod etmoidalnog sinusitisa: bol ili pritisak se primjećuju iza očiju i u medijalnom kutu oka (kut oka gdje se gornji i donji kapak spajaju prema strani nosa)

Kod sfenoidalnog sinusitisa: bol/pritisak se javlja iza očiju i osjeća se u gornjem/zadnjem dijelu glave

5.Začepljen nos, što otežava disanje kroz nos

6.Punoća/bol u uhu, smanjeni osjet mirisa i okusa, kašalj, čišćenje grla, umor, loš zadah neki su drugi znakovi i simptomi

7.Groznica (može se pojaviti kod akutnog sinusitisa, a neuobičajena je kod kroničnog sinusitisa)

Znakovi i simptomi slični su za akutni i kronični sinusitis. Međutim, trajanje varira s kroničnim sinusitisom koji traje tri ili više mjeseci.

MOGUĆE Komplikacije

Komplikacije su rijetke u slučajevima sinusitisa, međutim, ako se ne liječi, neke komplikacije koje se mogu pojaviti uključuju meningitis (upalu membrana koje prekrivaju mozak i leđnu moždinu), infekciju očiju i infekciju kostiju lubanje.

NEKI PRIMJERI IZ HOMEOPATSKE PRAKSE KOJE HOMEOPATSKA TERAPIJA USPJEŠNO LIJEČI

1. Upale sinusa kada sa izraženom glavoboljom. Izražena je bol i težina u području čela (frontalna glavobolja) zbog začepljenja sinusa. Čvrsto vezanje glave krpom ili primjena pritiska daje olakšanje.

2. Sinusitis kod kojeg je najizraženija tegoba post nazalni iscjedak (kapanje sluzi iz stražnjeg dijela nosa u grlo). Iscjedak je vrlo gust, ljepljiv, uglavnom žućkast ili zelenkast. Uz post nazalni iscjedak javlja se glavobolja u frontalnoj regiji (čelo). Prisutna je i bol u korijenu nosa . Nos je začepljen uz ove simptome. Loš miris iz nosa javlja se zbog nakupljanja nosnog iscjetka. 

3.  Infekcija sinusa i kronična prehlada. Pulsirajuća bol u čelu, posebno iznad desnog oka. Glavobolja se ublažava snažnim pritiskom glave ili toplim umotavanjem. Ostali simptomi uključuju začepljenje nosa i gusti gnojni iscjedak. Iscjedak iz nosa stvara tvrde kraste; svaki pokušaj da se te kraste olabave rezultira krvarenje. Gubitak mirisa i okusa također je česti simptom.

4. Sinusitis sa pečenjem i boli u nosu, grlobolja, osjećaj peckanja u grlu.

5. Upala sinusa uz koju je povezana nazalna alergija. Nazalne alergije često mogu biti uzrok infekcije sinusa. Kihanje, bol u glavi, vodeni iscjedak iz nosa. 

6. Infekcije sinusa komplicirane nosnim polipom. U nekim slučajevima, nosni polipi su faktor koji pridonosi infekciji sinusa. Nosni polip u nosnoj šupljini blokira normalnu drenažu iscjetka. Sakupljeni iscjedak tako djeluje kao bazen za uzročnike infekcije, što dovodi do upale sinusa. 

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj – homeopatskim liječnikom & certificiranim terapeutom i edukatorom za tugu & gubitkehttps://grief.com/grief-certified-counselor/name/larisa-mikulaj/

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.