Smrznuto rame / Adhezivni kapsulitis & Homeopatsko liječenje

Smrznuto rame ili adhezivni kapsulitis kronično je stanje koje uzrokuje jaku bol i ukočenost u ramenom zglobu. Obično počinje postupno i pogoršava se s vremenom te pokretljivost ramena postaje sve teža i može doći do problema u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti na duže vrijeme. 

Homeopatski lijekovi za smrznuto rame mogu pomoći u ublažavanju prisutnih simptoma ovog stanja i pomoći u liječenju temeljnog uzroka. Prirodnog su podrijetla i nemaju toksične učinke. Pomažu u ublažavanju boli i ukočenosti ramena, a homeopatska terapija može spasiti osobu s problemom smrznutog ramena od kirurškog zahvata.

HomeopatskA TERAPIJA za smrznuto rame

Homeopatska terapija potpuno je drugačija od konvencionalne terapije. Prirodni lijekovi ne samo da pomažu pojedincu da se dobro oporavi od prisutnih simptoma smrznutog ramena, već liječe temeljni uzrok koji je odgovoran za pojavu tegoba kod smrznutog ramena. Homeopatska medicina vjeruje u liječenje temeljnog ili korijenskog uzroka. Potpuna anamneza koja će uključivati ​​uzimanje informacija o trajanju simptoma, temeljnom uzroku, simptomima i modalitetima svojstvenim pacijentu voditi će do propisivanja najprikladnije homeopatske terapije za pacijenta. Homeopatska terapija je oduvijek bila korisna u liječenju simptoma smrznutog ramena i smanjivanju mogućnosti ponavljanja ovog stanja, te može pomoći pojedincu da održi zdrav način života nakon što se potpuno oporavi.

Simptomi smrznutog ramena

Ovo stanje ima dva glavna simptoma, a to su bol i ukočenost u ramenu. Bol je tupog bolnog karaktera koja se može javiti u vanjskom dijelu ramena ili nadlaktice. Obično je zahvaćena jedna strana, ali u rijetkim slučajevima mogu biti zahvaćene obje strane. Bol može postati jaka tijekom vremena i može se pogoršati tijekom:

Promjene vremena: Neki pacijenti mogu doživjeti pogoršanje boli ili ukočenost, osobito tijekom hladnog ili suhog vremena.

Noć: Bolovi se obično pogoršavaju tijekom noći, što može uzrokovati poteškoće u pravilnom spavanju i dodatno dovesti do nedostatka sna kod pacijenata koji pate od smrznutog ramena.

Kretanje: Kretanje ramenog zgloba je teško za pacijenta što rezultira ograničenim kretanjem ramenog zgloba. Raspon pokreta također može biti pogođen.

Tri glavne faze kod problema smrznutog ramena su:

Faza I: Stadij smrzavanja
U ovom stadiju bol počinje polagano, raspon pokreta postaje ograničen uz ukočenost zgloba. Svaki pokret ramena uzrokuje bol, a kako bol napreduje i postaje sve jača, rame gubi pokretljivost. Ovi simptomi mogu trajati od šest tjedana do devet mjeseci.

Faza II: Smrznuta faza ili adhezivna faza.
U ovoj fazi dolazi do sporog ublažavanja boli, ali ukočenost ostaje. Korištenje ramena postaje teže što uzrokuje smetnje u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Ovi simptomi obično traju od četiri mjeseca do godinu dana.

Faza III: Faza otapanja ili faza oporavka.
U ovoj fazi pokreti ramena polako se vraćaju u normalu i opseg pokreta u ramenu se počinje poboljšavati. Ovi simptomi općenito traju od 6 mjeseci do dvije godine.

Uzroci smrznutog ramena

Rame je loptasti zglob. Sastoji se od tri kosti, a to su Humerus (kost u nadlaktici), Scapula (lopatica), Clavicula (ključna kost). 

Snažno vezivno tkivo ili ramena kapsula okružuje zglob i drži sve (kosti, ligamente, tetive) zajedno. Također, postoji prisutnost sinovijalne membrane koja oblaže zglobnu čahuru i proizvodi sinovijalnu tekućinu. Sinovijalna tekućina pomaže u osiguravanju podmazivanja zgloba i čahure te smanjuje trenje između kostiju, što olakšava kretanje ramena.

Kada započne upala čahure ramena i počnu se razvijati debele trake tkiva ili priraslice, u zglobu ostaje manje mjesta za nadlaktičnu kost, što zglob čini bolnim i krutim za pomicanje. Može dalje napredovati do ograničenja kretanja ramena.
U nekim slučajevima sinovijalna tekućina može se smanjiti zbog različitih uzroka. Smanjenje količine tekućine može dovesti do još većeg ograničenja pokreta ramena zbog pojave boli pri kretanju.
Svaki pad na rame ili bilo kakva ozljeda susjednih tkiva ramena također može uzrokovati ovo stanje.

Alternativno, može imati uključenu autoimunu komponentu jer se zadebljanje i oteklina mogu pojaviti kao rezultat pogrešnog imunološkog odgovora. U nekim slučajevima ovo stanje može nastati bez apsolutnog uzroka.

Faktori rizika

Dob: Češća je kod osoba starijih od 40 godina.

Spol: Češći je kod žena nego kod muškaraca.

Nepokretnost: Nepokretnost zgloba može se dogoditi u slučajevima kada se osoba oporavlja od bilo kojeg zdravstvenog stanja koje ga sprječava da koristi ruku ili rame. U takvim slučajevima, osoba može postati sklona razvoju simptoma smrznutog ramena. To se može dogoditi nakon operacije, moždanog udara, ozljede rotatorne manšete, prijeloma itd.

Sistemske bolesti: Osobe koje pate od bilo koje sistemske bolesti poput dijabetes melitusa, bolesti štitnjače imaju veći rizik od razvoja smrznutog ramena, budući da one obično pogađaju različite dijelove pojedinca u određeno vrijeme.

Bolest vezivnog tkiva: Svatko tko pati od bolesti vezivnog tkiva kao što je sistemski eritematozni lupus može biti izložen većem riziku od razvoja simptoma smrznutog ramena.

Dijagnoza i ispitivanja

Dijagnoza se obično može postaviti samo na temelju fizičkog pregleda te znakova i simptoma koje daje pacijent. U slučajevima kada je potrebno, rendgensko snimanje i magnetska rezonanca mogu se provesti prema savjetu liječnika kako bi se potvrdila dijagnoza. MRI je obično od pomoći u otkrivanju ozbiljnosti tegoba.

Komplikacije

Ovo je stanje obično samoograničavajuće i nije opasno po život. No, to može utjecati na kvalitetu života jer ponekad može uzrokovati probleme u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i može biti uznemirujuće za pacijenta.

Poznate komplikacije kod smrznutog ramena su:

Nedostaci sna: Kako se bolovi obično pogoršavaju tijekom noći, to može dovesti do problema sa spavanjem, čime osoba koja pati teško zaspi.

Depresija: Ako postoji tendencija razvijanja simptoma, uvijek iznova, osoba može razviti tjeskobu i depresiju zbog dugotrajne patnje.

Može početi od jednog ramena, ali postoje šanse da stanje može napredovati i zahvatiti i drugo rame.

Problemi u vratu i leđima također se mogu pojaviti u slučajevima kada se stanje ne liječi dobro i ako je uznapredovalo.

Prevencija i liječenje smrznutog ramena

Stanje se može spriječiti ako se provjeri nekoliko stvari.

Smrznuto rame obično počinje imobilizacijom. Često rame počinje boljeti kada se ukoči. To može uzrokovati da netko manje pomiče zglob i dovesti do daljnjih priraslica ramenog zgloba, sprječavajući pomicanje ramena u punom opsegu.

Ako netko ima bilo kakvu ozljedu koja onemogućuje kretanje ramenog zgloba, potrebno je izvoditi nekoliko vježbi za održavanje opsega pokreta u ramenom zglobu na dnevnoj bazi.

Upravljanje ovim stanjem ima za cilj ponovno uspostavljanje pokretljivosti zglobova i smanjenje boli u ramenu. Uz homeopatsku terapiju preporuča se fizioterapija, masaže, vježbe istezanja. Potrebno je izvoditi vježbe koje uključuju raspon pokreta ramenog zgloba tako da priraslice počnu popuštati i rame se može slobodno kretati.

EVO NEKOLIKO PRIMJERA SIMPTOMA I PRITUŽBI U KOJIMA HOMEOPATKSA TERAPIJA IMA VELIKU USPJEŠNOST LIJEČENJA

1. Probadajuća bol koja puca u ramenu. Bolovi se ublažavaju pomicanjem ramena /pogoršavaju tijekom hladnog i vlažnog vremena te noću.

Na ramenima postoji stalan osjećaj pritiska.

2.Bolovi u desnom ramenu, gornjem dijelu – pogoršavaju se tijekom noći i kod okretanja u krevetu. Poteškoće se javljaju kod dizanja ruke.

3.Bolovi u lijevom ramenu – pucajuća, trgajuća bol-bolovi obično pucaju prema dolje i putuju niz ruku i pacijent ima osjećaj da ne može dići ruku. Polagano micanje ramena postupno poboljšava stanje. Bolove ublažava toplina. 

4.Bol u ramenu pojačava se od najmanjeg pokreta – bolovi su oštri i pogoršavaju se na dodir i pritisak, dok se bol ublažava potpunim odmorom .Toplina također donosi poboljšanje. Prisutna je ukočenost u zglobu ramena.

5.Smrznuto rame – bolovi su jači ujutro – prate ih osjećaj pritiska i težine. Bol je tupa i pogoršava se tijekom pokretanja ramena.

6. Bolovi u ramenu i rukama se osjećaju kao električni udari. Pucajućeg su karaktera i putuju iz jednog dijela u drugi. Pogoršavaju se tijekom noći i po vlažnom vremenu. Osjećaj ukočenosti u ramenu zbog kojeg je dizanje ruke bolno i teško.

7. Jaka bol u ramenu kod podizanja ruke. Bolovi su probadajuće i pulsirajuće prirode. Postoji bol i pritisak u oba ramena zgloba koji se pogoršavaju pri pokretu.

8. Smrznuto rame – bol se pojačava kod promjene vremena – ukočenost u ramenima i lopaticama. Bolovi su tupi, počinju s lijeve strane, zatim se šire u desno i idu dolje do ruke

9. Smrznuto rame – pokret pogoršava bol u ramenu. Osjećaj kao da je rame iščašeno – bol putuje prema dolje uz prisutnu hladnoću i ukočenost ruku.

10. Bol u ramenu javlja se tijekom grmljavinskog nevremena. Pacijent obično osjeća bolove koji se pojačavaju dok leži na bolnoj strani, a popuštaju okretanjem na drugu stranu. Javljaju se jaki, trgajući i dosadni tipovi bolova u ramenu koji se mogu pogoršati kretanjem.

11. Smrznuto rame- nepomična ukočenost zglobova. Postoji oštra probadajuća bol u gornjem dijelu ramena. Bolovi su potezne i razdiruće prirode koji se mogu kretati niz ruku.

12. Izražena ukočenost ramenog zgloba. Postoji probadajuća, trgajuća, pulsirajuća vrsta boli u ramenu. Bolovi se također mogu pogoršati noću i zbog topline kreveta. Postavljanje ruke iznad glave je izuzetno bolno. Istezanje zglobova proizvodi zvuk pucketanja.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.