Primarni cilj homeopatske terapije je jačanje imuniteta djeteta i sprečavanje ponovnih infekcija koje dovode do upale krajnika.

Upala krajnika -Tonzilitis

Homeopatsko liječenje tonzilitisa

Homeopatska medicina je vrlo napredna znanost koja svim bolestima, uključujući upalu krajnika, “pristupa iznutra prema van”, počevši od temeljnog uzroka, liječeći upalna stanja bez potrebe za kirurškom intervencijom. Tonzilitis se najučinkovitije liječi homeopatskom terapijom kroz postupak u dva koraka.

U prvom koraku daju se homeopatska terapija za liječenje akutnih simptoma upale krajnika.

U drugom koraku, homeopatska terapija propisuje se kod kroničnih sklonosti ponovnim upalama krajnika. Homeopatski lijekovi jačaju imunitet organizma i čine ga dovoljno jakim da se brzo izbori s infekcijom.

U mnogim slučajevima upale krajnika homeopatska terapija je pokazala izvrsne rezultate i pomogla mnogoj djeci da izbjegnu operaciju.

Krajnici su par mekih masa smještenih u stražnjem dijelu grla. Svaki krajnik se sastoji od posebnih tkiva nazvanih limfoidno tkivo slično limfnom čvoru. Prekriven je tankim slojem sluznice. Svaki krajnik ima malu strukturu nalik džepu nazvanu kripte krajnika. Krajnici su dio limfnog sustava. Sadrži nekoliko vrsta T stanica i B stanica, vrsta bijelih krvnih stanica. Uloga T i B stanica je zaštititi tijelo od vanjske infekcije. Krajnici imaju ulogu u zaštiti tijela od respiratornih i gastrointestinalnih infekcija.

Dakle ovaj par krajnika štiti pluća od bakterija i virusa koji ulaze u tijelo kroz nos. Oni zarobljavaju štetne inhalirane bakterije i viruse i uništavaju ih oslobađanjem limfocita, čime sprječavaju širenje infekcije iz grla u donji dio dišnih puteva. Štite pluća u svakom trenutku kada smo izloženi raznim bakterijskim, virusnim prijetnjama. Oni su poput čuvara koji štite naša pluća.

Uzroci koji stoje iza tonzilitisa

Virusne infekcije: Tonzilitis uglavnom nastaje od virusnih infekcija, kao što su virus influence, adenovirus (odgovoran za prehladu i upalu grla), rinovirus (koji obično uzrokuje prehladu), virus parainfluence, enterovirus, Epstein-Barr virus.

Bakterijska infekcija: Tonzilitis također može biti posljedica bakterijske infekcije. Najčešća bakterija koja uzrokuje upalu krajnika je beta-hemolitički streptokok skupine A. Infekcija krajnika ovom bakterijom popularno se naziva strep grlo što dovodi do upale i boli u grlu i krajnicima. Streptokok u grlu vrlo je zarazan i brzo se širi s jedne osobe na drugu putem kašlja, dodira ili kihanja. Vrlo je česta kod djece koja idu u školu i među tinejdžerima. Velike komplikacije mogu nastati kod upale grla ako se ne liječi pravilno i na vrijeme. To uključuje reumatsku groznicu (upalno stanje koje zahvaća zglobove, srčani živčani sustav i kožu) i poststreptokokni glomerulonefritis (upala bubrega).

Međutim, druge bakterije također mogu uzrokovati upalu krajnika, na primjer staphylococcus aureus, chlamydia pneumonia, mycoplasma pneumonia itd.

Znakovi i simptomi upale krajnika

Glavni znakovi i simptomi uključuju  crvene, natečene krajnike zajedno s bolom u grlu, što je prva indikacija upale krajnika. Bol se obično pojačava tijekom gutanja. Bol može biti jednostrana ili se pojaviti s obje strane, ovisno o tome koji je krajnik zahvaćen. Ostali simptomi koji se mogu javiti su otežano gutanje, groznica, loš/smradni zadah, glavobolja, grebanje u glasu, bol u uhu i vratu. Bijele/žute gnojne mrlje također se mogu pojaviti na krajnicima. Žlijezde na vratu mogu biti natečene i osjetljive. U kroničnim slučajevima mogu se stvoriti kamenci na tonzilama (nakupljanje krhotina na tonzilama). Kod male djece može se primijetiti prekomjerno slinjenje, povećana razdražljivost/nemirljivost, povraćanje, slab apetit i bol u trbuhu.

Vrste tonzilitisa

Akutni tonzilitis: Kod ove vrste simptomi ostaju 3 do 4 dana, ali u nekim slučajevima mogu potrajati 2 tjedna.

U nekim slučajevima, akutni tonzilitis može napredovati do folikularnog tonzilitisa u kojem se kripte (cijevaste invaginacije s površinskog epitela krajnika) pune ostacima i gnojem. Predstavlja se kao žute ili bijele mrlje na otvoru kripti na krajnicima što daje folikularni izgled. U slučaju kroničnog folikularnog tonzilitisa, kripte se pune zaraženom sirastom tvari.

Kronični tonzilitis: osoba boluje od akutnog tonzilitisa više puta godišnje u kratkim vremenskim razdobljima

Faktori rizika

Iako tonzilitis može pogoditi bilo koga, ali određeni čimbenici povećavaju rizik

1. Mlada dob: Tonzilitis je češći kod male djece. Vrlo mala djeca izložena su velikom riziku od upale krajnika uzrokovane virusnom infekcijom, a djeca između 5 i 15 godina sklona su dobiti upalu krajnika od bakterijskih infekcija. Međutim, tonzilitis se može pojaviti u bilo kojoj dobi, iako su šanse manje u usporedbi s djecom. Razlog je opadanje imunološke funkcije krajnika nakon puberteta, što može biti razlog za smanjene šanse za tonzilitis kod odraslih.

2. Izloženost klicama: Pretjerana izloženost klicama kod djece dovodi ih u opasnost od upale krajnika. Djeca ostaju u bliskom kontaktu s djecom iste dobne skupine u školi, parkovima, igralištima itd. što ih više izlaže virusima/bakterijama koje uzrokuju upalu krajnika.

Kako se tonzilitis širi?

Tonzilitis je vrlo zarazan i širi se s jedne osobe na drugu izravnim kontaktom. Osoba s upalom krajnika može širiti uzročnike infekcije zrakom kao i okolnim predmetima svaki put kad kašlje ili kiše. Tonzilitis se također može širiti izravnim udisanjem kapljica zraka koje nose uzročnike infekcije ili neizravno dodirivanjem zaraženih predmeta, a zatim dodirivanjem nosa/usta istim rukama. Također se može dobiti tonzilitis ljubljenjem zaražene osobe ili dijeljenjem pribora za jedenje s osobom koja ima upalu krajnika.

Komplikacije tonzilitisa

Komplikacije povezane s tonzilitisom uključuju

. Infekcija srednjeg uha

. Poteškoće u disanju

. Opstruktivna apneja u snu: Disanje je poremećeno tijekom spavanja

. Peritonzilarni apsces: Skupljanje gnoja iza krajnika naziva se peritonzilarni apsces, također poznat kao angina. To je rijetka, ali vrlo ozbiljna komplikacija upale krajnika. Može narasti i začepiti grlo što rezultira otežanim disanjem i gutanjem. Ako se ne liječi, infekcija se može proširiti na vrat, prsa ili pluća.

5. Tonzilarni celulitis: Širenje infekcije duboko u obližnja tkiva

6. Kod tonzilitisa izazvanog streptokoknom bakterijom skupine A, tj. strepnom infekcijom grla, ozbiljne komplikacije uključuju reumatsku groznicu i poststreptokokni glomerulonefritis.

Patofiziologija

Krajnici su nakupine limfnog tkiva ovalnog oblika koje leže na stražnjoj strani grla, jedna sa svake strane. One djeluju kao  prva linija obrambenog mehanizma  našeg tijela protiv bolesti. Krajnici  zadržavaju klice  (bakterije ili viruse) koje mogu ući u grlo kroz nos ili usta i izazvati infekciju. Krajnici proizvode limfocite koji ubijaju viruse/bakterije koje ulaze u grlo. U procesu borbe protiv takvih infekcija iznova i iznova, krajnici također postaju osjetljivi na infekciju i u nekom trenutku se zapravo inficiraju i upale.

Rezervirajte svoj termin

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobili individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših  laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrola homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog velikog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.