Upala tetiva / tendinitis & Homeopatska terapija

Tetive su vrpca snažnog fibroznog kolagenskog tkiva koje pričvršćuje mišiće za kosti. Tendinitis se odnosi na iritaciju ili upalu bilo koje od tetiva prisutnih u tijelu.

Bilo koja od tetiva može biti upaljena, ali najčešće su zahvaćene:

tetive oko koljena

ramena

laktova

zapešća

pete

Homeopatsko liječenje tendinitisa pomaže u ublažavanju boli, upale, osjetljivosti te smanjuje oteklinu i crvenilo koje proizlazi iz upale tetive.

Kod tendinitisa pojavljuju se bol i osjetljivost oko zahvaćenog zgloba, a ponekad se javljaju poteškoće u kretanju zahvaćenog zgloba

Neki od naziva stanja tendinitisa su teniski lakat, lakat igrača golfa, tendinitis ahilove tetive, skakačko koljeno i plivačko rame te De Quervainov tendinitis kako je objašnjeno u nastavku:

Teniski lakat

Također je poznat kao lateralni epikondilitis. U ovom stanju bol i osjetljivost nastaju na vanjskoj (lateralnoj) strani lakta i uzrokovani su prekomjernom upotrebom/ponavljajućim stresom na tetivama lakta. Bol s vanjske strane lakta također može zračiti u podlakticu ili zglob u ovom stanju.

Lakat igrača golfa

Također je poznat kao medijalni epikondilitis. U ovom stanju bol i osjetljivost javljaju se na unutarnjoj strani (medijalnoj strani) lakta zbog pretjeranog stresa tetiva lakta.

Tendinitis Ahilove tetive 

To je stanje u kojem dolazi do upale ahilove tetive. Ahilova tetiva je tetiva koja povezuje mišić potkoljenice u stražnjem dijelu noge s petnom kosti. U ovom slučaju, bol se osjeća iznad pete ili na stražnjoj strani potkoljenice. Oteklina i osjetljivost stražnjeg dijela pete i zategnutost mišića potkoljenice neki su od njegovih drugih simptoma. 

Skakačko koljeno

Ovo stanje je također poznato kao tendinitis patele. Nastaje zbog prekomjerne upotrebe tetiva koljena i rezultira bolom, oticanjem i osjetljivošću koljena.

Plivačko rame

U ovom stanju dolazi do upale uskog koštanog prostora na vrhu ramena. Tetive koje prolaze kroz prostor se nadražuju i upale. U ovom stanju javlja se bol ramena.

De Quervainov tendinitis

Ovo stanje se odnosi na upalu tetiva palca. U ovom slučaju osoba osjeća bol u dnu palca. Bol se pogoršava pokretom palca ili zgloba. Također se može pojaviti oteklina na strani ručnog zgloba s palcem.

Uzroci

Najčešći uzrok tendinitisa je ponavljajuće kretanje tetive koje se razvija tijekom vremena. Ponavljajuće pomicanje određene tetive može se dogoditi kod osoba koje rade na nekom poslu ili se bave sportom ili imaju neki hobi koji dodatno opterećuje tetive i rezultira upalom.

Rizik od tendinitisa se povećava ako osoba koristi nepravilnu ili netočnu tehniku ​​u ponavljajućim pokretima. Osim ponavljajućih pokreta, tendinitis se može javiti i kod starijih osoba (jer kod njih tetive postaju manje fleksibilne pa su sklone lakšem ozljeđivanju) te kao posljedica ozljede.

Osobe koje se bave sportovima poput tenisa, golfa, bejzbola, trčanja imaju visok rizik od razvoja tendinitisa. U opasnosti su ljudi čiji profil posla uključuje zadatke koji zahtijevaju ponavljajuće pokrete određene tetive. 

Medicinska stanja poput reumatoidnog artritisa i dijabetesa također povećavaju rizik od tendinitisa. Naposljetku, upotreba nekih antibiotika (poput kinolona) također stvara predispoziciju za upalu tetiva.

Simptomi

U slučaju tendinitisa bol se osjeća oko zahvaćenog zgloba na mjestu gdje se tetiva veže za kost.

Bol se može osjetiti u koljenu, ramenu, laktu, zglobu, peti, ovisno o tome koja je od tetiva zahvaćena i uglavnom se javlja pri pokretima zahvaćenog zgloba. Također se pogoršava od dodira.

Otok, crvenilo i osjetljivost mogu pratiti bol u tim slučajevima. Prilikom pomicanja zahvaćenog područja može se osjetiti pucanje ili škripanje. U nekim slučajevima se napipa kvržica duž tetive. U teškim slučajevima mogu se pojaviti degenerativne promjene na tetivi, a postoji i mogućnost pucanja tetive.

Homeopatsko liječenje tendinitisa

Homeopatija nudi učinkovit tretman za slučajeve tendinitisa. Homeopatski lijekovi pomažu smanjiti upalu tetiva. 

Lijekovi koji se koriste za njegovo liječenje prirodnog su podrijetla pa su vrlo sigurni za upotrebu bez ikakvih nuspojava

Homeopatska terapija propisuje se individualno za svakog pojedinca u slučajevima tendinitisa.

U vrlo teškim slučajevima s rupturom tetive mora se potražiti pomoć konvencionalnog načina liječenja. 

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

Vjerojatno ste već napravili mnoštvo pregleda, ali još uvijek niste zadovoljni sa rješenjem vaših problema. Ovdje ćete dobiti individualni, holistički pristup kroz homeopatsku terapiju i niz savjeta za brže rješavanje vaših tegoba ili tegoba vašeg djeteta.

Prva homeopatska terapija uključuje:

  • Pojašnjenje vaših glavnih zdravstvenih pritužbi, vaši ciljevi i prioriteti 
  • Ukupni simptomi-iz prošlosti, sadašnjosti glavnih tjelesnih sustava ili organa, “od glave do pete “
  • Analiza vaših laboratorijskih nalaza koje do sada imate
  • Sveobuhvatan upitnik  – Analiza
  • Prva konzultacija u trajanju od 60 do 90 minuta 
  • Upute s preporukom nakon razgovora
  • Svakih 7 dana kontrolno savjetovanje

Kontrolna homeopatska terapija uključuje:

  • Kontrolna homeopatska konzultacija održava se otprilike 4 tjedna kasnije
  • Trajanje od prilike 30-45 minuta
  • Tijekom daljnjih konzultacija procjenjujemo promjene koje su se dogodile na svim razinama (fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj, energetskoj ) i dogovaramo daljnju terapiju za vaš osobni plan liječenja 

Koliko homeopatskih terapija je potrebno?

To ovisi o svakoj osobi i procjenjuje se s obzirom na trenutne zdravstvene pritužbe svakog klijenta. Prva pomoć i akutne pritužbe uglavnom ne iziskuju dugi homeopatski tretman, dok kronične bolesti zahtijevaju dulje liječenje.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla.

Zbog razrjeđenja i postupka potenciranja, oni su netoksični, ne dovode do navikavanja i nemaju štetne nuspojave. Reakcije na supstance zabilježene dokazivanjem, kao i značajke supstanci iz prirode iz postojeće farmakologije, kombinirane su na način da tvore glavninu homeopatske farmakologije, sve zabilježeno u detalje u knjizi poznatoj u homeopatskoj medicini kao ‘Materia Medica’.

Sve informacije o bolestima i tretmanima na ovom web mjestu samo su u informativne svrhe i nisu namijenjene kao dijagnoza, liječenje ili zamjena za profesionalni medicinski savjet. Sve informacije o homeopatskom liječenju možete dobiti na prvom besplatnom 15-minutnom savjetovanju sa Larisom Mikulaj-homeopatskim liječnikom

Prirodni izbor zdravlja

ISKORISTI SVOJE PRVO BESPLATNO 15-MINUTNO HOMEOPATSKO SAVJETOVANJE

Jedinstvena prilika da objasniš svoje zdravstvene tegobe i otkriješ kako ti homeopatija može pomoći.

Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.