“VITAMIN SUNCA”-VITAMIN D

Vitamin D poznat je kao “vitamin sunca”- prirodni tip vitamina D proizvodi se u vašoj koži kada ste izloženi sunčevoj svjetlosti. Ako iz bilo kojeg razloga niste dovoljno na suncu ili sunce nije dovoljno jako da vam omogući da sami proizvodite vitamin D, ili pak pripadate određenoj skupini ljudi koji su izloženi većem riziku od niskog nivoa vitamina D-dobro je da se posavjetujete da uzmete dodatak vitamina D.

Najnovije studije kažu da 80% stanovništva ima deficit vitamina D. Svi već dobro znamo koji su benefiti vitamina D i da je sve više rizičnih skupina kojima je suplementacija vitamina D potrebna, zbog čega se s pravom govori o „pandemiji“ hipovitaminoze D.

Danas možete kupiti brojne pripravke vitamina D koji dolaze u različitim oblicima, kao što su kapsule, kapi, sprejevi i ampule. Takvi pripravci uglavnom sadrže D3 oblik vitamina D, odnosno kolekalciferol, a, osim prema obliku, razlikuju se i po koncentraciji vitamina D u preporučenoj dnevnoj dozi.

Što je važno znati kada uzimamo VITAMIN D?

Znamo da je VITAMIN D veoma važan za imuno sustav, za održavanje kalcija u kostima da smanjuje upale. Međutim veoma je važno da znate ako morate uzimati veće količine vitamina D duže vrijeme, a nemate dovoljno Magnezija u vašoj prehrani ili ga dodatno ne uzimate u obliku suplemenata, veće doze vitamina D povećat će nedostatak Magnezija jer Magnezij ide ruku pod ruku s vitaminom D. Oni djeluju zajedno koristeći iste enzime.

Kada povećate unos vitamina D, potencijalno biste mogli smanjiti Magnezij, stoga pripazite na dovoljne količine Magnezija.

Magnezij ima vrlo važnu funkciju – da se kalcij ne nakuplja unutar stanica, arterija u zglobovima. Zato je važno da imate dovoljno Magnezija – jer nedostatak Magnezija u ovom slučaju mogao bi rezultirati bubrežnim kamencima ili nakupljanjem kalcija u arterijama ili u zglobovima. Isto tako potreban vam je Magnezij da biste aktivirali vitamin D. Ako jedete dovoljno povrća koje je izvor Magnezija svaki dan ne morate brinuti ili ako Magnezij dodatno uzimate kao suplement.

Veoma je važno još reći da je i vitamin B6 veoma važan u ovom mehanizmu jer je on kofaktor i pomaže vitaminu D i Magneziju da rade zajedno.

Ako je vaša prehrana zdrava tada ne biste trebali imati problema… ali ako jedete nezdravu hranu ili ako ste na keto dijeti i ne dobivate dovoljno B6 vitamina to bi mogao biti problem – tada razmislite i posavjetujte se da dodatno uzmete vitamin B6. Eto vidite što je sve potrebno uključiti da biste imali koristi od suplementacije vitamina D.

NAMIRNICE BOGATE VITAMINOM DKoličinaMikrograma
Losos100g16,0
Tunjevina100g5,0
Kokošje jaje1 kom1,0
Teleća jetra100g1,0
Tvrdi sir30g0,33
Maslac10g0.1
Prirodni izbor zdravlja
Međunarodno je priznati homeopatski liječnik - Homeopat. Posvećena je radu sa ženama i njihovim obiteljima koje su odlučile da do zdravlja i sreće dolaze kroz holističku podršku i da dobiju odgovore i smjernice kroz holističke metode koje će imati najveći utjecaj na zdravlje, sreću i sklad u zajedničkom obiteljskom i individualnom djelovanju. U svom radu koristi znanja i stručnost homeopatske medicine, humane psihologije i fiziologije kako bi predložila jedinstvenu, individualnu terapiju na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. Larisa osim on line individualnih homeopatskih konzultacija radi i grupna savjetovanja i edukacije.